Yara  zilver en Freek brons op Nk

Yara van Kerkhof behaalde zilver en Freek van der Wart brons op het NK

De Jaap Edenbaan in Amsterdam was dit weekend het toneel van het Nederlands Kampioenschap shorttrack plaats. De Zoetermeerse selectie van IJsvereniging Zoetermeer wist goed te scoren op dit NK, met veel eremetaal en plaatsingen voor het EK shorttrack in Dresden.

Bij de dames namen Yara van Kerkhof en Rosalie Huisman aan het individuele toernooi deel. Yara werd op alle afstanden tweede achter wereldtopper Jorien ter Mors. Vooral op de 1500 meter wist zij het Jorien moeilijk te maken. Yara werd in het eindklassement dus ook tweede. Rosalie mocht op zowel de 1500 meter als de 1000 meter de bronzen medaille in ontvangst nemen. Maar omdat zij op de afsluitende 3000 meter haar concurrente voor moest laten gaan, greep zij naast de derde plaats in de einduitslag. Bij de relay maakte Lisanne Huisman na vele jaren van absentie haar rentree. Samen met Yara en Rosalie greep zij voor gewest Zuid Holland de zilveren medaille. De dames wisten het sterke Thialf verrassend sterk partij te geven.

Bij de heren stond Freek van der Wart na twee afstanden op de derde plaats. Freek wist de 500 meter met winst af te sluiten. Maar een val na de finish (arm uit de kom) maakte een einde aan zijn toernooi. Met zijn arm gehuld in een mitella volgde hij de wedstrijden vanaf de tribunes. Het aantal vergaarde punten na twee wedstrijden bleek uiteindelijk voldoende voor de bronzen medaille in het eindklassement. Koen Hakkenberg had op de afsluitende 3000 meter nog een flinke sprong in het klassement in gedachten. Na een prachtige race deed Koen tot in de laatste ronde mee voor de ereplaatsen. Maar in de voorlaatste bocht ging hij helaas onderuit. Koen moest nu genoegen nemen met de 7e plaats in het eindklassement. Freek en Yara hebben zich met deze uitslag geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Dresden. Bij dit tweetal zal zich ook Sanne van Kerkhof voegen.

Voor de junioren de kans zich voor een groot publiek te laten zien. Trainers Saskia en Boyd Zoutenbier hadden hun junioren in topvorm in Amsterdam afgeleverd. Silke van Riel behaalde bij de junioren C de 12e plaats. Daarnaast reed zij twee dikke persoonlijke records. Constanze Kluivers werd bij de junioren B 11e. Bij de heren junioren mocht David ten Cate in het eindklassement de bronzen medaille ophalen. Talent Kjeld Vloemans is nog pupil. Maar hij mocht als dispensatierijder bij de grote jongens meedoen. En Kjeld deed dat met verve. Naast zijn 16e plaats in het eindklassement verbeterde hij ook zijn record op de 500 meter. Bij de junioren B zag Rick de Groot zich met twee persoonlijke records op de 11e plaats terug. David, Kjeld en Rick reden in het relayteam van gewest Zuid Holland keurig naar de 3e plaats in het eindklassement. Zij namen trots hun bronzen medaille in ontvangst.

-advertenties-

-goede doel-