Teamfoto-EJCC-2013

Nederland trad op de Europese Junioren Curling Challenge in Praag aan met een zeer jong team. Van de jongens junioren van Curling Club Prins Willem Alexander heeft  alleen skip Floyd Koelewijn met zijn 19 jaar al de nodige ervaring opgebouwd in het spelen van dit soort belangrijke kwalificaties. Zijn teamgenoten Wouter Gösgens en Laurens Hoekman (beide 14 jaar), hadden vorig jaar hun debuut gemaakt en speelden toen om beurten. Ditmaal speelden zij voor het eerst in een vaste basisplaats. Voor Daan van der Vooren (17 jaar) was het zijn debuut. Hij maakt sinds de zomer deel uit van de selectie die gecoacht en getraind wordt door Shari Leibbrandt. Reserve was Ezra Wiebe, 19 jaar.

De eerste twee wedstrijden waren tegen Letland en Slovenië. Met goed verzorgd spel werden deze landen met ruime cijfers verslagen: 9-3 en 12-4.

De derde wedstrijd was tegen Oostenrijk. Beide teams kennen elkaar goed. In de zomer van 2012 hebben zij samen deelgenomen aan een trainingsweek in Zoetermeer. Oostenrijk begon sterk en bouwde voor de break een voorsprong op van 6-2. Nederland herstelde het evenwicht via uitstekend gespeelde 5e en 6e end. In het zevende end scoorde de Oostenrijkers 1 steen. Hierdoor had Nederland in het laatste end het voordeel van de laatste steen. Helaas werd dit voordeel niet benut en wist Oostenrijk opnieuw te scoren waardoor zij er met de winst vandoor gingen.

PIC 0101Ondanks het eerste verlies in de poule had Nederland nog alle kansen om de halve finales te behalen in eigen hand. Daarvoor moest wel eerst gewonnen worden van het altijd sterke Estland. Ook in deze wedstrijd liepen de Hollanders al snel tegen een achterstand op. Na het 5e end was de stand 5-3 voor Estland. De laatste drie ends waren een prooi voor Nederland waardoor alsnog een zwaarbevochte maar verdiende overwinning werd behaald: 6-5.

De laatste wedstrijd in de poule weer een bekende tegenstander: Engeland. Ook in deze wedstrijd kwam Nederland wat ongelukkig uit de startblokken. Bij de break een stand van 6-2 in Hollands nadeel. Na de break toonde Nederland opnieuw aan over een ijzersterke knokkers mentaliteit te beschikken. De laatste 4 ends werden allemaal gewonnen. Het vertoonde spel was van heel hoog niveau. Vooral het achtste end was uitzonderlijk en stond bol van de spanning. Eerst speelde Laurens Hoekman een prachtige steen waardoor Nederland in scoringspositie kwam te liggen. De Engelsen toverden ook een schitterende steen uit de hoge hoed waardoor zij weer in het voordeel kwamen te liggen. Nederland nam de tijd om de situatie op het ijs eens goed te beoordelen en vonden een oplossing die tot in de perfectie uitgevoerd moest worden. Skip Floyd Koelewijn moest met zijn laatste steen  twee stenen door zien te tikken om de Engelse steen weg te spelen. Dankzij uitstekend teamwerk slaagde hij hierin. 7-6 winst voor Nederland.

Oostenrijk verloor zijn laatste wedstrijd van Estland. Hierdoor eindigden deze twee landen samen met Nederland met één verlies partij in de poule. Omdat Nederland een beter drawshot gemiddelde had dan de andere twee landen, werd Nederland als eerste geklasseerd en waren de halve finales bereikt.

In de halve finale was Italië net als vorig jaar de tegenstander. De Italianen beschikken over een zeer ervaren team. De wedstrijd ging lang gelijk op. Na het zevende end nog een gelijke stand: 6-6. Het achtste end moest de beslissing brengen. Italië had hier de laatste steen. Nederland moest risico nemen om te scoren en trok alle registers open om met tactisch zorgvuldig opgebouwd spel dit ook te doen. De achtste Hollandse steen schoot echter een paar centimeter te ver door waardoor Italië zich net als een jaar geleden zich ten koste van Nederland voor de finale plaatsten. In deze finale wisten zij ook Denemarken te verslaan waardoor Italië zich het laatste WK ticket toe eigende.

De Nederlandse curling junioren kunnen terugkijken op een uitstekend toernooi. Gelet op de leeftijd van de meeste spelers (de twee 14 jarigen waren zelfs de jongste spelers van de kwalificaties) is dit iets waar CurlingClub PWA zeer trots op is. Voor de tweede keer op rij een derde plaats is geweldig. Hierdoor behoort Nederland bij de beste 10 junior curlinglanden van Europa!

Video beelden van de wedstrijden zijn te zien via www.curling.nl

-advertenties-

-goede doel-