schaakjeugd

Schaak - Zaterdag 12 april 2014 werden de jaarlijkse JCC-C en JCC- E gehouden. De JCC, languit jeugdclubcompetitie, is een toernooi waarbij kinderen tegen leeftijdsgenoten schaken. Dit doen zij in teams van 4 spelers. Zaterdag was de Haagse ronde. De beste 2 teams gaan door naar het Nederlands kampioenschap. Daar schaken de kinderen dan tegen schakers uit andere regio’s.

In de JCC-C had schaakvereniging Botwinnik dit jaar geen teams mee spelen. Wel speelden twee leden van Botwinnik mee bij Promotie 2 (De andere schaakclub in Zoetermeer). Zij werden, achter Promotie 1, tweede in hun categorie en gaan daarom door naar het NK. Bram Albertus en Yestin van Haaren van Botwinnik bemanden bord 1 en bord 2. Door concurrent SHTV te verslaan konden zij al een ronde voor het einde niet meer van hun 2eplek verstoten worden. Prima resultaat.

Aan de andere kant van de zaal zaten de kinderen voor het JCC-E (jeugd geboren na 2003). Dit jaar kon Botwinnik sinds jaren een team vormen voor de jeugdclubcompetitie en hoge verwachtingen waren niet aanwezig. Een leuk potje schaken was de positieve instelling. Het werd een heel ander middagje dan verwacht. Andere teams werden steeds makkelijker verslagen en uiteindelijk besloten de 4 jeugdige spelers om dan maar ook meteen voor het goud te gaan.

In de eerste ronde begonnen ze maar met 3 spelers. Willard Roepers was door de afsluiting van de A4 in de file terecht gekomen. Gelukkig hadden meer mensen er last van en mocht Willard uiteindelijk toch nog spelen. Het stond al 1,5 – 1,5 gelijk, meteen een belangrijke partij dus die hij won en daardoor waren de eerste matchpunten al binnen.

Het tweede team dat tegen deze toppers mocht aantreden werd met 4-0 over de knie gelegd en daardoor kwam het team in de tussenstand op de eerste plek. Promotie 1 bleek helaas iets te sterk en zo moest er een 2,5 – 1,5 nederlaag geaccepteerd worden. Willard voelde zich niet lekker en moest in de 4eronde zijn winstgevende partij tot remise maken, daardoor werd het 'maar' 3,5 – 0,5 winst tegen Promotie 2.


Het ging nu allemaal om de laatste ronde. Er moest gewonnen worden om bij de top 2 te komen en zo door te gaan naar het NK. Na een paar minuten was het vooruitzicht niet rooskleurig. Alle borden stonden er niet echt goed voor en een 4 – 0 nederlaag leek op handen.  Matthijs van Delft was op bord 3 al de hele middag goed bezig en won zijn partij. Schaken zit in de familie, want Adinda van Delft ( 5 jaar ) zette haar tegenstander prompt mat. Nog een half puntje nodig en op de eerste twee borden stond het nog gelijk.

Omdat er op het eerste bord te langzaam werd gezet kwam er een klok bij. Dit leek voor Jasper Luijendijk in het nadeel te werken, maar hij kon de partij toch winnen door koning + pion tegen koning uit te spelen. Iets wat hij die donderdag daarvoor tijdens de les had geleerd. Willard maakte het feest helemaal compleet door ook zijn partij te winnen. De verwachtte 4 – 0 nederlaag bleef uit en werd een mooie overwinning!

Botwinnik werd eerste en gaat naar het NK op 17 mei.

-advertenties-

-goede doel-