Taxus baccataHet college heeft ingestemd met de gescheiden inzameling van snoeiafval van de taxus baccata. In België doen gemeenten al langer mee aan de actie ‘Vergroot de Hoop’, waarbij het taxus snoeiafval gescheiden wordt ingezameld en verwerkt tot medicijnen tegen kanker.

Er is wel heel veel snoeiafval nodig, voor één sessie chemotherapie is 1 kubieke meter jonge twijgjes nodig. Uit de naalden van de taxus wordt het stofje baccatine 3 gehaald, dat kan worden verwerkt tot medicijnen voor onder andere chemotherapie.

De taxus baccata komt in Zoetermeer in de openbare ruimte voor op de Binnenweg (begraafplaats) en het Aldo van Eckpark in Noordhove. De gemeente heeft een afspraak gemaakt met de aannemer die dit groen onderhoudt voor de gescheiden inzameling. Het groenbedrijf gaat op eigen kosten zorg dragen voor de inzameling van het afval.

Ook particulieren kunnen het snoeiafval van de taxus uit hun tuin inleveren bij het afvaldepot. Het snoeiafval moet dan wel ‘schoon zijn’, dat wil zeggen zonder aarde of zand en alleen van de taxus baccata. Hoe u deze heg goed kunt herkennen leest u op de site van ‘Vergroot de Hoop’: vergrootdehoop.123website.nl

-advertenties-

-goede doel-