trouwceremonieWie elkaar het ja-woord wil geven in Zoetermeer krijgt meer keus om te trouwen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de regels te vernieuwen.

Jaarlijks worden er in Zoetermeer zo’n 450 stellen in de echt verbonden. Steeds vaker hebben bruidsparen allerlei wensen voor de mooiste dag van hun leven. Om daarop in te spelen, wil de gemeente meer keus bieden.

Zo komen er bijvoorbeeld vaak vragen bij de gemeente binnen of het huwelijk in de open lucht mag worden voltrokken, bijvoorbeeld in de tuin van een trouwlocatie. Wettelijk moet de ceremonie in het ‘huis der gemeente’ worden gehouden, dus binnen. Als er een tuin of terras grenst aan de trouwlocatie worden de regels vanaf volgend jaar versoepeld.

Daarnaast kunnen bruidsparen in spee ervoor kiezen om ook op zondag te trouwen of op Goede Vrijdag. Ze kunnen zelf hun trouwambtenaar kiezen, ook mag dat iemand zijn van buiten de gemeente. Een goede kennis of familielid kan zo voor één dag buitengewoon ambtenaar worden. Daaraan zijn wel extra kosten verbonden.

Nu kan een stel op elk moment de reservering voor hun huwelijk kosteloos annuleren, terwijl daarvoor al door de gemeente kosten zijn gemaakt voor de voorbereiding. Daarom oppert het college deze extra kosten in rekening te brengen.

Verder worden de huwelijkskosten vanaf 1 januari niet meer achteraf, maar vooraf geïnd door de gemeente. De afgelopen jaren verzuimden bruidspaar geregeld huwelijksleges achteraf te betalen.

-advertenties-

-goede doel-