20140911-27480

Tijdens Het Historisch Festival Zoetermeer vertelt Storytellers het verhaal van de eerste bewoners van onze stad: de turfstekers. In de vroege middeleeuwen kwamen deze pioniers naar de Wildernis, het woeste moerasgebied wat later Zoetermeer zal worden. Jeugdmusical ‘De Turfheksen’ vertelt het verhaal van Oda, een meisje dat met haar familie in het Soete Meer komt wonen.

Oda wordt gespeeld door Britta Ruijters: “Oda is een prachtige uitdaging om te spelen! Ze is een stoer meisje dat goed is in pijl- en boogschieten en eigenlijk het leger in wil. Mogen boogschieten in een show is al heel erg gaaf, maar daarnaast heeft ze ook nog een varkentje als huisdier. Super schattig, maar het maakt de voorstelling ook wel een uitdaging. Als Boink - zo heet het varken - bijvoorbeeld keihard begint te schreeuwen tijdens een scène, dan moet ik dat ter plekke maar zien op te lossen!”

Oda en haar familie willen bij het Soete Meer een dorpje bouwen en in vrede leven. Maar ze verstoren de rust van de Turfheksen, die al jaren in het moeras wonen. Als wraak eisen de Turfheksen elke maand een varken van de kolonisten. En laat Oda's huisdier Boink nou net een varken zijn. Oda gaat op zoek naar de Turfheksen om ze uit het moeras te verjagen. Ze is wel stoer, maar of ze tegen twee woeste heksen op kan?

20140911-27355 20140911-27451 20140911-27499-2

De heksen worden gespeeld door Amy van der Helm en Jojanneke van der Linde. Amy: “Ik vind mijn rol oprecht de leukste rol die ik ooit heb mogen spelen! Ik kan mij helemaal laten gaan en ik vind het echt heerlijk om te doen. Ik heb altijd al een heks willen spelen en dan mag ik het zelfs 7 keer doen. Dat vind ik fantastisch!”

De familiemusical is geschikt voor alle leeftijden. Er zit van alles in deze musical, je kan lachen maar toch is het soms ook wel een beetje spannend. Het is weer een op en top Zoetermeerse voorstelling, over de geschiedenis van onze stad. Het decor is natuurlijk ook helemaal Zoetermeers: op de Dobbe, met de Oude Kerk op de achtergrond.

Turfheksen wordt gespeeld door een jeugdige, maar zeker talentvolle en zeer enthousiaste cast. Veel spelers hebben al eerder opgetreden in musicals of zelfs in de eerdere producties van het Historisch Festival, zoals De Alchemist van Zoetermeer. Ook Arjen van Putten is een ervaren kracht, die vorig jaar ook meespeelde: “Ik speel Brunho, de soldaat die op Oda verliefd wordt. Het is een van de grotere rollen dus ik heb genoeg te doen. Het is leuk om een keer de stoere jongen te kunnen spelen.”

Kom tijdens het Historisch Festival kijken naar de geweldige nieuwe musical De Turfheksen. Met in de hoofdrollen Amy van der Helm, Jojanneke van der Linde, Britta Ruijters en Robbin Plugge.

20140911-27340 20140911-27444 20140911-27510-3

                                                                  

Gratis toegang maar wel kaarten

De toegang tot het historisch festival is gratis, iedereen kan deze mooie musical dus gaan bekijken! Maar Storytellers vraagt bezoekers toch om een ‘kaartje’ te kopen zodat het Festival ook volgend jaar gehouden kan worden.

Naast teruglopende subsidies heeft het festival te maken met een nieuwe belastingmaatregel, die heel veel geld scheelt op het budget. Daarom is steun harder dan ooit nodig. Heb je de afgelopen jaren genoten van het festival? Verheug je je nu alweer op de voorstellingen en activiteiten? Steun dan het Historisch Festival. Dat kan al vanaf 5 euro. Kijk op de website voor meer informatie! historischzoetermeer.nl//steun-het-festival-historisch-zoetermeer

 

Kijk hier naar de korte preview van de musical, op  De Dag van Palenstein:

-advertenties-

-goede doel-