Zit iedereen op zijn plek? ‘No-Show’- actie op het middelbaar beroepsonderwijs moet schooluitval voorkomen.

pa-vo-idcollegeTijdens de No-Show actie wordt gecontroleerd of studenten na de zomervakantie daadwerkelijk met hun (vervolg)opleiding gestart zijn. Zij kunnen een huisbezoek verwachten van de gemeente als zij niet op de opleiding verschijnen. Ook worden jongeren waarbij de aanmelding niet goed is verlopen opgezocht en ondersteund zodat de studenten alsnog voor 1 oktober op een ROC opleiding geplaatst kunnen worden.

Tijdens de No-Show geeft de gemeente ook voorlichting over schooluitval aan jongeren en docenten.

Wethouder Isabelle Vugs (Onderwijs) bezocht het ROC ID College aan het Van Doornenplantsoen en voerde samen met leerplichtambtenaren en casemanagers van de gemeente gesprekken met studenten, verzuimmedewerkers en studiebegeleiders van het mbo.

Hulp aan jongeren werkt

Jaarlijks stappen zo’n 750 jongeren uit Zoetermeer over naar het middelbaar beroepsonderwijs. De meesten doen dat zonder problemen. Ongeveer honderd van hen krijgt begeleiding zoals advies, een beroepentest of bemiddeling. Daardoor stroomt 97% succesvol in op het mbo. Door jongeren zo snel mogelijk terug te begeleiden naar school, krijgen zij een goede opleiding en vergroten zij hun kans op de arbeidsmarkt.

-advertenties-

-goede doel-