Andries Mons foto LEEF

Andries Mons reist. Zijn bagage bestaat uit een doek en een penseel. Zijn reisgenoten zijn gedachten en dromen. De eindbestemmingen zijn onduidelijk en dat is precies wat het reizen voor de kunstenaar zo aantrekkelijk maakt. Vanaf 6 september is zijn solo-expositie LEEF! te zien in het Stadsmuseum Zoetermeer.

“Vluchtige gedachten roepen beelden op en laten een vorm ontstaan die je niet kunt bedenken”, vertelt Andries Mons. “Je denkt dat het eindresultaat bekend is, maar halverwege het werken realiseer je je dat je een heel andere weg bent ingeslagen. Het is heerlijk om die verandering steeds weer van dichtbij mee te maken.”

De expositie LEEF! is een samenwerkingsproject van het Stadsmuseum Zoetermeer en Terra Art Projects. Een van de hoofddoelen van de kunstorganisatie is om een springplankfunctie te vervullen voor kunstenaars als Andries Mons. Het Stadsmuseum biedt TERRA een passende ruimte voor dit concept.

De onderwerpen van LEEF! zijn voortgekomen uit recente levensgebeurtenissen in combinatie met grote thema’s zoals leven en dood. “De dood is vlakbij en het leven is er al, dus leef terwijl je wacht. Ik mixte de onderwerpen met mijn fantasieën en dromen. De combinatie bleek een goede voedingsbodem om het ene na het andere beeld te laten ontspruiten. Ik werk altijd met het ‘van het een komt het ander’ principe en kan mijn inspiratie letterlijk uit alles halen. Van een paperclip tot moord en van een huishoudelijk apparaat tot een lammetje dat voor het eerst gras onder z’n pootjes voelt.”

Alle vormen en thema’s in het werk van Andries Mons hebben een persoonlijke betekenis. “Ook de beschouwer kan het werk interpreteren met persoonlijke ervaringen als leidraad. Als kunstenaar hoop je op een gedegen ontleding van de eigen emoties van de beschouwer ten opzichte van het werk. Alleen dan heeft een schilderij voor mij dienst gedaan.”

LEEF! is van 6 september t/m 9 november 2014 te zien in het Stadsmuseum Zoetermeer

Opening: zondag 14 september, 16.30 uur tijdens Zondag in ’t Park XL

Reguliere openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-16 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur

Locatie Stadsmuseum: Dorpsstraat 7

Toegangsprijs: €3,- MJK en CJP gratis

-advertenties-

-goede doel-