groepsfoto dvp rob verbunt MG 0063

Achter de schermen van De Dag van Palenstein: achter: Karsten Buitendam, voor: vrijwilligers Dinie en Piet en Jolanda Letterie

 

karsten dvp rob verbunt MG 0073De Dag van Palenstein wordt al jaren gehouden in de wijk, met een kramenmarkt voor eerste- en tweedehands verkoop en spelletjes voor de kinderen. Karsten Buitendam, eigenaar van sportschool Fithealth, startte 3,5 jaar geleden met zijn bedrijf aan het Rakkersveld en verzorgde dat eerste jaar een muziekpodium voor de deur van zijn zaak. Sinds 2012 hebben vele organisaties de handen ineen geslagen om de Dag van Palenstein groter, mooier en leuker te maken voor zoveel mogelijk mensen. Van daaruit werd het evenement steeds groter, deden meer organisaties mee en groeide het uit tot het grootste evenement van het jaar in de wijk Palenstein. Alle organisaties in en rondom het Castellum leveren een bijdrage aan de Dag. Bijvoorbeeld supermarkt Dirk van den Broek, die de broodjes en het beleg voor de lunch voor de vrijwilligers sponsort.

Karsten maakt sinds drie jaar deel uit van de organisatie en is trots op de ontwikkeling van de Dag van Palenstein: "In het begin organiseerde iedereen vooral zijn eigen ding en was er weinig samenwerking. Nu hebben we een groots wijkfeest! Ons streven is dat De Dag voor iedereen leuk is: kinderen, maar ook hun ouders, jongeren en ouderen." Voor Karsten is het sociale aspect heel belangrijk, Palenstein is een gemêleerde wijk met verschillende culturen en sociale achtergronden. Op de Dag van Palenstein zie je ze allemaal, om samen plezier te hebben.
Dinie Eckhart is al 80 jaar, maar nog altijd zeer actief betrokken bij haar wijk. Ze zit in de bewonerscommissie van de flat waar zij woont en heeft sinds dit jaar ook een plaatsje in het dagelijks bestuur van de Dag van Palenstein. Zij is één van de zeven bewoners die betrokken is bij de organisatie van de Dag. Samen met haar man Piet is zij aanwezig bij alle vergaderingen en voorbereidingen: het is voor haar een belangrijk evenement en ze wil graag dat het goed verloopt.
vrijwilliger dvp rob verbunt MG 0060Dinie heeft een extra rol dit jaar. Samen met nog een vrijwilliger ontvangt zij, voordat alle festiviteiten beginnen, wethouder Taco Kuiper. De wethouder heeft een druk programma. Eerst opent hij het pas aangelegde Park Palenstein met een spannende roofvogelshow. Daarna lopen zij, samen met alle aanwezigen, in optocht naar het plein waar de wethouder de dag zal openen. "Dat gebeurt stipt om twaalf uur," zegt Dinie. "Ik doe wel mijn hoge hakken aan, want volgens mij is het een lange man!"
Ieder jaar wordt er een thema gekoppeld aan de Dag. Dit jaar is het thema: Daar zit muziek in. Het grote plein rondom het Castellum wordt in verschillende pleinen ingedeeld. Er is een kinderplein waar vooral de scholen en de kinderopvang voor kinderen leuke spelletjes organiseren. Daarnaast is er een informatieplein , een koopgoot, sportactiviteiten en natuurlijk het ontmoetingsplein met het grote podium en een gezellig terras waar mensen kunnen eten, drinken of gewoon kunnen genieten van de optredens. Bij Fithealth kun je terecht voor een gezondheidscheck.

Jolanda Letterie is voorzitter van het dagelijks bestuur van de Dag van Palenstein. "Met deze Dag willen we Palenstein positief op de kaart zetten," zegt zij. "Het is belangrijk voor de wijk en haar bewoners. Deze dag draait echt om de bewoners van de wijk. Overigens wil dit niet zeggen dat bewoners uit andere wijken van Zoetermeer niet welkom zijn: zij zijn juist van harte uitgenodigd om dit feest met ons mee te vieren. Want dat is het: een feest voor en door de bewoners." Bewoners hebben ook een groot aandeel in de invulling van de dag. Alle instellingen in en om het Castellum hebben samen met de bewoners hebben ook dit jaar fantastisch leuke activiteiten bedacht.


Karsten is degene die het programma samenstelt. "In ieder geval wordt er een Palensteinlied gezongen door de kinderen van de groepen 5 van de basisscholen in Palenstein. Ook zingt er een koor en is er een echte rapper geboekt. Welke rapper dat is, houden we nog even geheim," zegt Karsten met een grote glimlach.
Op de Dag van Palenstein zelf zijn ongeveer tachtig vrijwilligers aan de slag om alles in goede banen te leiden. Zij begeleiden bijvoorbeeld de kinder- en sportactiviteiten, smeren de broodjes voor de lunch en zorgen ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Dinie staat zelf ook de broodjes te smeren. Jolanda loopt rond als vraagbaak. Zij zijn al om zeven uur 's ochtends aanwezig bij de opbouw van de verschillende kramen en het afsluiten van het plein voor autoverkeer.
Aan het einde van de dag wordt er gezellig afgesloten met de vrijwilligers. Jolanda hoopt dat iedereen dan kan terugkijken op een geslaagde dag. "En droog ook," vult Dinie nog aan.


De Dag van Palenstein vindt plaats op zaterdag 13 september 2014 van 12 uur tot 16 uur. Iedereen is van harte welkom om te genieten van eten, drinken en muziek.
Wilt u ook bij de opening van Park Palenstein zijn? Kom dan om 10.30 uur naar het Park!
Wie de ontwikkelingen rond de Dag van Palenstein op de voet wil volgen kan terecht op facebook: www.facebook.com/dagvanpalenstein
Of op twitter: #DvP2014

 

Foto's: Rob Verbunt, tekst: Martha Pelkman

-advertenties-

-goede doel-