20130930-3418

Burgemeester Aptroot (links), Wethouder Haan en minister Blok bezoeken Oosterheem

Maandag 30 september bracht minister Blok (Wonen en Rijksdienst) een werkbezoek aan Zoetermeer. De minister bezocht samen met burgemeester Aptroot en wethouder Edo Haan (Wonen) diverse wijken in de stad en liet zich voorlichten over de aanpak van woonproblemen in Zoetermeer.

DSC 0404
Minister Blok praat met leden van Buurtforum De Ruifjes in Oosterheem
DSC 0384
Minister Blok heeft in februari zijn plannen voor de woningmarkt aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Woningcorporatie De Goede Woning en de gemeente lieten de minister zien hoe zij omgaan met de uitdagingen op de woningmarkt en wat de gevolgen zijn van de plannen van de minister voor de leefbaarheid van Zoetermeer.

Zoetermeer is de afgelopen jaren veranderd van groeistad naar beheersstad, wat betekent dat er nu niet heel veel nieuwe woningen meer bijkomen maar er ook gekeken moet worden hoe de bestaande woningen het best onderhouden kunnen worden. In de wijk Buytenwegh, waar het gezelschap met de minister ook een bezoek bracht, staan bijvoorbeeld de dekkenwoningen uit de jaren zeventig. Deze woningen zijn op verschillende niveaus gebouwd, waardoor tussen de woningen de dekken ontstaan, galerijen en pleintjes verbinden de woningen met elkaar. De dekken zijn afgesloten van het straatniveau en vormen een veilige speelplek voor kinderen en een ontmoetingsplaats voor de bewoners. Maar het afgesloten karakter kan ook een gevoel van onveiligheid oproepen. Met goede verlichting, toezicht, afspraken met bewoners over veiligheid en vervuiling worden de dekken leefbaar gehouden voor de bewoners.

Daarna bezocht de minister de nieuwste wijk van Zoetermeer, Oosterheem. Daar maakte hij, onder begeleiding van De Goede Woning, een wandeling door een buurt waar veel woningen van corporatie staan: de Wadi- buurt. De minister sprak met leden van buurtforum De Ruifjes, die heel actief zijn in hun wijk. Woningcorporatie De Goede Woning is nauw betrokken bij de leefbaarheidsproblemen in de wijk en organiseert samen met het buurtforum, het wijkteam en bewoners regelmatig activiteiten in de wijk. De corporatie legde tijdens de wandeling uit aan de minister hoe de Goede Woning zorgt dat de woningen betaalbaar blijven voor de doelgroep. Woningen worden soms onder de gangbare marktprijs verhuurd omdat de corporatie het belangrijk vindt dat er ook in de sociale woningbouw betaalbare woningen zijn.

-advertenties-

-goede doel-