doop Meervaarder 10Donderdag 3 oktober kan er vanaf boerderij ’t Geertje opgestapt worden om naar Leiden te varen voor het jaarlijks Leidse feest van de bevrijding, 439 jaar geleden. Toen werd  Leiden door de Geuzen  ontzet en kwam een einde aan de jarenlange ontberingen door de Spaanse bezetting, honger en uitputting.  U vaart in het gebied tussen Zoetermeer en Leiden, wat een cruciale rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Leiden. U kunt in alle rust genieten van een prachtige omgeving,  zonder angst voor beschieting of averij. Een ‘Geuzengids’ vertelt tijdens de vaart wat zich toen allemaal heeft afgespeeld.

De tocht die om 11.00 uur vertrekt vanaf boerderij het Geertje komt om ca.13.00 uur in Leiden aan bij Brasserie de Poort. U kunt dan op eigen kosten hutspot of haring met witte brood bestellen. Als u kiest voor een retourvaart dan vertrekt De Meervaarder om 14.00 uur weer richting het Geertje waar om ca.16.00 uur de boot aanlegt. Het is ook mogelijk om een enkele reis te boeken zodat u in het centrum van Leiden kunt meegenieten van de feestelijkheden.           

Boeken

Volwassenen enkele reis15,00 euro,  retour 25,00 euro. Kinderen tot 13 jaar enkele reis 7,50 euro, retour 12,00 euro . Kaartverkoop online via de site www.ooievaart.nl/www. rondvaartzoetermeer.nl  en bij Boerderij ‘t Geertje, Geerweg 7, 2381 LT Zoeterwoude of telefonisch 071-5802642. .

Geuzengeschiedenis

In 1574 vond de 'Slag bij Zoetermeer' plaats. Onder leiding van Lodewijk Boisot verzamelden zich de Geuzen in het onder water gezette gebied rond Zoetermeer. In platte en open schepen trokken de Geuzen, via Zoeterwoude en de Weipoortse Vliet, op naar Leiden.  Na hevige gevechten met het leger van de Spaanse bezetter, aangevoerd door Alva, werd Leiden in de morgen van 3 oktober 1574 bevrijd. Eindelijk kon de uitgehongerde en uigeputte bevolking van eten worden voorzien, hutspot met worst en zoute haring met kaas en witte brood.

-advertenties-

-goede doel-