inbrekerDe gemeente maakt samen met politie en woningcorporaties een vuist tegen woninginbraken. Met een gezamenlijk plan van aanpak willen zij het aantal woninginbraken in Zoetermeer flink verlagen. Het college van burgemeester en wethouders stemde 24 september in met het plan. Burgemeester Aptroot: “De kracht ligt vooral bij de samenwerking met onze inwoners. Gemeente, politie en corporaties doen er alles aan, maar juist de hulp van de inwoners is daarbij hard nodig. Want veiligheid maak je niet alleen, dat doe je samen.”

In Zoetermeer is het aantal woninginbraken hoog. Vooral in de donkere maanden van het jaar nemen woninginbraken toe. Dit is de reden om nu in actie te komen. Aptroot: “Het gebeurt nog te vaak dat er ingebroken wordt omdat ramen open staan en deuren niet op (nacht)slot zitten als bewoners niet thuis zijn. We willen onze inwoners ervan bewust maken dat zij met eenvoudige maatregelen een inbraak kunnen voorkomen. Hierin werken wij samen met politie en woningcorporaties.”

De politie geeft allerlei tips om inbraak te voorkomen op de site: www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak

Wijkgericht

In de wijken Oosterheem, Seghwaert en Buytenwegh/De leyens vinden de meeste inbraken plaats. Het plan richt zich ook op deze wijken. “Een inbraak heeft voor de getroffenen vaak een grote emotionele impact. Maar ook voor de buurtbewoners komt het erg dichtbij. We willen buurtbewoners juist dan stimuleren mee te helpen in de strijd tegen woninginbraak”, aldus de burgemeester. Dit gebeurt met een waarschuwingsbrief van de politie en door ze bij elkaar te brengen en hen tips te geven hoe zij woninginbraken kunnen voorkomen. Dit is belangrijk, omdat inbrekers graag terugkomen in buurten waar zij eerder succesvol hebben toegeslagen. Ook Team Handhaving, de wijkstewards, citystewards en de teams van Wijk- en Agent Samen worden gericht in deze wijken en buurten ingezet.

Waaks

De gemeente start binnenkort het project Waaks, waarbij hondenbezitters gevraagd wordt om tijdens hun dagelijkse wandeling met de hond door de buurt een oogje in het zeil te houden en onraad te melden. Vooral het melden is belangrijk. De gemeente wil dit in heel Zoetermeer stimuleren met de campagne ‘112 daar pak je inbrekers mee!’. Andere acties uit het plan zijn de subsidieregelingen om huizen beter te beveiligen, het inzetten van Burgernet bij woninginbraken en wijkbezoeken door burgemeester en wethouders om de veiligheid scherp in beeld te krijgen.

Zoetermeer Veilig

De gemeente heeft het thema veiligheid hoog op de agenda staan en vindt het belangrijk dat inwoners zich veilig voelen in de stad. Met de acties tegen woninginbraken probeert de gemeente de veiligheid in Zoetermeer te vergroten. Wat de gemeente nog meer doet op het gebied van veiligheid is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl

-advertenties-

-goede doel-