muurschildering05

Op vrijdag 20 september is op sbo De Vuurtoren in Zoetermeer een muurschildering onthuld,   die door leerlingen en muurschilderes Katy Escot uit Nicaragua is gemaakt. Katy heeft haar inspiratie voor de schildering gehaald uit tekeningen van de leerlingen van De Vuurtoren.

muurschildering08Bij de onthulling waren leden van de commissie van bestuur van OPOZ,  de stichting Vrienden van Jinotega, Piëzo,  leerlingen, leerkrachten en ouders van de school. 

Projectweek over kinderarbeid

In de week voorafgaand aan het schilderen hebben de Bovenbouwkinderen van sbo De Vuurtoren in hun klas gewerkt aan het thema ‘kinderarbeid’ en/of ‘school de beste werkplaats’. De projectweken werden geopend door schrijver Gerard Sonnemans. Hij heeft een lezing gegeven over zijn boek ‘Het Lot van een geluksvogel’.  

Campagne “Alle kinderen naar school”

Sbo De Vuurtoren is één van de deelnemende scholen aan de muurschildertournee. Dit alles staat  in het kader van het thema ‘Stop kinderarbeid ‘ of ‘School, de beste werkplaats’.  De tournee vindt plaats in het kader van de stedenbanden tussen Nederland en Nicaragua. Zoetermeer heeft sinds 1982 een stedenband met Jinotega in Nicaragua.

Om projecten in Jinotega te ondersteunen om alle kinderen  naar school te krijgen, kan op De Vuurtoren voor 5 euro een kleurrijke balsahouten vogel gekocht worden. Dit kleurrijke vogeltje dient als  symbool in de campagne en is ook verkrijgbaar bij de Wereldwinkel.  De betrokken organisaties verdubbelen de opbrengst.

Speciaal basisonderwijs op De Vuurtoren

De Vuurtoren is een school voor speciaal basisonderwijs voor 4 tot 13 jarigen. Zij wordt bezocht door kinderen die problemen met het leren en/of in de sociale omgang tegen komen. De reguliere basisschool kan onvoldoende inspelen op de ondersteuning- en instructiebehoeften van die kinderen.

Het betreft kinderen die op meerdere leergebieden en meestal ook op sociaal-emotioneel gebied een aanpak op maat nodig hebben. Omdat het leren vaak moeizaam verloopt of is verlopen en daardoor spanning op roept, vindt een deel van het leren op de Vuurtoren plaats door ‘doe activiteiten’ zoals koken, timmeren, techniek en praktische vaardigheden. Om die reden heeft de Vuurtoren ook een mooie uitgeruste leerkeuken en een handenarbeidlokaal. Het leren is gericht op het vergroten van de eigenwaarde en de zelfstandigheid in een sociale context. Door het aanbieden van kooklessen  ervaren kinderen dat ze ook op andere gebieden kunnen uitblinken. Ondanks dat de leerweg anders loopt of belemmerd wordt, gaan leerlingen van de school ook gewoon naar het voortgezet onderwijs van praktijk onderwijs tot VMBO-T/Havo.

-advertenties-

-goede doel-