BloemengrootHet Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 3 november 2013 is het Verzamelkabinet ingericht als Pennenkabinet.

Een pen is een schrijfinstrument waarmee men inkt op een oppervlak aanbrengt. Het woord pen komt van ‘penna’, dat ‘veer’ betekent in het Latijn. In de Middeleeuwen werd er geschreven met een ganzenveer, gemaakt van de slagpen van een gans of ander grote vogel.

In 1938 vond de Hongaarse journalist László Bíró de balpen uit. Hij plaatste een kogeltje aan het uiteinde van de pen, dat draait tijdens het schrijven en daardoor inkt achterlaat op het papier. Het kogeltje sluit tegelijkertijd het inktreservoir af. Zo kan de inkt niet lekken, iets dat bij het schrijven met een vulpen wel kan gebeuren.

Verzamelaar Elise Faber

Elise Faber verzamelt al bijna 25 jaar pennen.  Ze heeft in de loop der jaren een bijzondere collectie opgebouwd met uiteenlopende pennen. Ze vertelt hierover: “Eind jaren zeventig kreeg ik van mijn vader een pen in de vorm van een spijker. Die vond ik zo leuk, dat ik meer pennen ben gaan kopen, bijvoorbeeld op vakantie of bij een schoolcampus. De verzameling groeide niet zo hard, maar de liefde voor pennen bleef. Vanaf eind jaren 1980 ging ik meer sparen. Het leukste vind ik de aparte modellen, bijvoorbeeld in de vorm van bloemen of fruit, dierenvormen of een bowling kegel. Ik sorteer de pennen op kleur  en op onderwerp: reclame, hotels, reisbureaus, politie, omroepen, religie, kleine pennen, openbaar vervoer, en met een naam erop, bijvoorbeeld van Zoetermeerse scholen. Ik koop er regelmatig pennen bij. Ik heb nu in totaal iets meer dan 15.000 pennen, maar een verzameling is eigenlijk nooit compleet.”

Het Pennenkabinet

 t/m 3 november 2013

Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735, www.stadsmuseumzoetermeer.nl, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-