Dat inwoners en vertegenwoordigers van Zoetermeerse organisaties zich betrokken voelen bij burgerparticipatie bleek wel uit de goede opkomst tijdens het rondetafelgesprek over burgerparticipatie dat maandag 9 september 2013 plaatsvond op het Stadhuis.

sh-raadszaal3De raad had deze bijeenkomst speciaal georganiseerd om van inwoners en organisaties te horen hoe zij aankijken tegen burgerparticipatie in Zoetermeer. De deelnemers aan de bijeenkomst namen geen blad voor de mond en wezen de gemeenteraad op de goede en slechte voorbeelden van burgerparticipatie. De raad neemt alle informatie mee bij de beoordeling van de kadernota Samenspraak en het Burgerinitiatief Burgerparticipatie van Wij Zijn Zoetermeer (WZZ).

Na een welkomstwoord van avondvoorzitter Jan Lobel en korte toelichting van wethouder Patrick van Domburg op de kadernota Samenspraak, gaf Leon van den Berg van WZZ een presentatie over het door WZZ ingediende Burgerinitiatief Burgerparticipatie. Tijdens de avond werd vervolgens in vier groepen uitgebreid van gedachten gewisseld over een aantal stellingen. Daarbij werden de nodige kritische kanttekeningen geplaatst hoe de gemeente nu met participatie omgaat. Ook was er ruimte voor het geven van voorbeelden van goede en slechte participatietrajecten.

Eindconclusie van de avond was dat het bij samenspraak vooral niet gaat om de technische zaken, maar dat er echt naar elkaar geluisterd wordt. “Het gaat om een mentaliteitsverandering bij de gemeente, pas dan kan er gepraat worden”, werd verscheidene keren gezegd. “Zorg ervoor dat iedereen elkaar serieus neemt.”

De raads- en commissieleden zullen de informatie die zij deze avond hebben gekregen, gebruiken als achtergrondinformatie bij de beoordeling van de kadernota Samenspraak en het Burgerinitiatief Burgerparticipatie van Wij Zijn Zoetermeer. Op 23 september 2013 komen deze beide stukken aan de orde in de vergadering van de raadscommissie Samenleving. Meer informatie op www.raadzoetermeer.nl .

-advertenties-

-goede doel-