Uit onderzoek is gebleken dat een veilige en stabiele thuissituatie belangrijk is voor kinderen om uit te groeien tot evenwichtige volwassenen. Wanneer sprake is van een tijdelijke probleemsituatie zoals bij echtscheiding, problemen op school of werk en ouders weinig steun vanuit hun omgeving ervaren, kunnen vrijwilligers van doorstart Humanitas helpen door ondersteuning te bieden aan gezinnen met kind(eren) tussen 7 en 14 jaar.

humanitas-doorstartDe vrijwilligers staan naast de ouders en kinderen en helpen om oplossingen te vinden op een gelijkwaardige manier, met vertrouwen. Hierdoor ontstaat een prettigere thuissituatie voor de kinderen en wordt het zelfvertrouwen vergroot. De coördinator Janine Gilliot licht toe: “Doorstart Humanitas biedt deze ondersteuning in Zoetermeer. De vrijwilligers zijn betrokken vrouwen en mannen die graag iets willen betekenen voor een ander. Door hun eigen levenservaring kunnen zij een gezin bijstaan en helpen zoeken naar oplossingen voor de thuissituatie. Door vooral ook aandacht te schenken aan wat goed gaat binnen het gezin, kunnen zij het zelfvertrouwen van ouders en kinderen ook vergroten. Ze bieden een luisterend oor, denken mee waar nodig, tonen een andere manier van omgaan met opvoedsituaties en helpen o.a. met het zoeken naar activiteiten buitenshuis waar gezinnen meer sociale contacten kunnen opdoen.”

In 2012 waren er 23 koppelingen en in 2013 kan doorstart Humanitas 30 Zoetermeerse gezinnen ondersteunen. De vrijwilligers volgen vooraf een cursus waarbij er aandacht is voor het doel van doorstart, de normen en waarden van Humanitas, communicatie en het ondersteuningsproces in de praktijk. Daarna worden zij door de coördinator begeleid en komen zij regelmatig bij elkaar om ervaringen en tips uit te wisselen en voor bijscholing. Doorstart is bedoeld voor gezinnen die tijdelijk behoefte hebben aan vriendschappelijke hulp en ondersteuning bij de opvoeding en de ontwikkeling van de kinderen tussen 7 en 14 jaar. De vrijwilligers kunnen tussen de 3 maanden en 2 jaar ondersteunen en ontmoeten het gezin in die periode 1x per week.

Janine Gilliot; “In juli is een nieuwe groep enthousiaste vrijwilligers geschoold. Gezinnen die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen contact met mij opnemen voor meer informatie of aanmelding. Als tijdens het eerste kennismakingsgesprek blijkt dat wij kunnen ondersteunen, volgt de koppeling en maakt het gezin zelf vervolgafspraken met de vrijwilliger op momenten dat beiden kunnen. Ik ben op de achtergrond voor tussenevaluaties en als er vragen zijn waar men samen niet uitkomt.” 

Interesse? Contactgegevens: Humanitas Zoetermeer 079 3238833 of  06 13404839 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Zie ook www.humanitaszoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-