sw bo verwers 2In 2016 is besloten dat er vier nieuwe scholen gebouwd worden. Door de aantrekkende economie zijn echter de bouwkosten fors gestegen waardoor de kosten voor de bouw stijgen van 12 miljoen naar ruim 15 miljoen euro. Een forse tegenslag voor het college, dat toch al kampt met tekorten op de begroting.

In de commissie vergadering van maandag 1 oktober gaf wethouder Iedema uitleg over deze verhoging van de kosten. “We zagen het niet aankomen dat de bouwkosten in deze mate zouden stijgen, maar het is nu zaak zo snel mogelijk afspraken te maken met bouwers. Zodra we de handtekeningen hebben gezet is dat de prijs waar voor gebouwd gaat worden en kunnen we aan de slag”. Iedema ziet het niet zitten om te bezuinigen op de bouw van de scholen “We moeten wel schoolgebouwen neerzetten die weer 50 jaar mee kunnen”.

De vier scholen waarvoor vervangende nieuwbouw geplaatst gaan worden zijn de Meester Verwerschool, de Prinses Amaliaschool, de Touwladder en de Keerkring. De kosten voor nieuwbouw zullen nu 3,2 miljoen hoger uitvallen dan de reservering uit 2016. Raadslid J. Brouwer ( CU-SGP): “Het is wel even slikken, zowel voor het college als voor de raad. Maar wat we er ook van vinden, het moet toch gebeuren. Onderwijs is heel belangrijk voor de stad”. Een meerderheid van de commissie was voor het voorstel om het extra geld toe te kennen voor de bouw van de scholen. Aanstaande maandag neemt de raad een definitief besluit over de investering.

 

Energieneutraal en asbest

De scholen worden ook energieneutraal gebouwd, maar het is nog niet duidelijk of dit extra kosten met zich mee brengt. Daarnaast is bij de oude Amaliaschool aan het Overwater asbest aangetroffen in de fundering en de vloer. De kosten om dit te laten weghalen voordat het gebouw gesloopt kan worden bedragen € 450.000 euro.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-goede doel-