De PvdA in Zoetermeer wil dat de gemeente zelf een onderzoek gaat doen naar de behoefte aan basisscholen in Zoetermeer. De aanleiding hiervoor is twee aanvragen voor een islamitische basisschool, die onlangs zijn afgewezen.


basisschoolVoor de vierde keer heeft schoolbestuur Yunus Emre een verzoek ingediend om in Zoetermeer een islamitische basisschool te stichten. Voor de vierde keer wijst het college het verzoek af. Ook een eerste verzoek van Stichting Rijkt om een islamitische basisschool te stichten wordt door het college afgewezen. Aangezien Zoetermeer nog geen islamitische school kent, moeten leerlingprognoses via vergelijkbare gemeenten worden opgesteld. De reden van afwijzing is dat de beide stichtingen geen goed vergelijkbare gemeenten, in dit geval Dordrecht en Hoorn, zouden hebben aangedragen.


De PvdA wil dat de gemeenteraad een oordeel kan vellen op basis van objectieve behoeftegegevens. “Als er voldoende ouders zijn die een islamitische basisschool willen hebben, zou een schoolbestuur zo’n school moeten kunnen stichten. Want de vrijheid van onderwijs geldt voor iedereen. Maar als die behoefte er niet is, hoeven we ook niet elk jaar een heel proces van beoordeling door.” aldus commissielid Sicco Louw van de PvdA. “Daarbij moet je een nieuwe school alleen willen als je goed kunt voorspellen dat er voldoende leerlingen naartoe zullen gaan. Alleen dan kun je de kwaliteit van het onderwijs garanderen en leerlingen de complete basisschool laten doorlopen. Daarom wordt het tijd dat de gemeente zelf laat onderzoeken wat de behoefte nu daadwerkelijk is.”
Zo’n ‘directe meting’, eerder uitgevoerd in Den Haag, Rotterdam en Oss, geeft de behoefte aan meerdere schoolrichtingen weer. De uitkomsten bieden de gemeenteraad objectieve informatie voor toekomstige aanvragen voor alle soorten scholen.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-goede doel-