helmi huijbregtsNa een gespreksronde met alle partijen adviseert informateur Helmi Huijbregts-Schiedon een coalitie van de vijf grootste partijen in Zoetermeer: VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA. Die coalitie moet leiden tot een college met zes wethouders, waarvan de VVD er twee levert.

Informateur Helmi Huijbregts-Schiedon heeft met alle partijen gesproken in een ‘open, ontspannen en prettige sfeer’, zo valt te lezen in het verslag. Huijbregts-Schiedon : “Alle partijen zijn (opmerkelijk) samenwerkingsgezind. Geen enkele partij wordt door een andere uitgesloten, mits de combinatie van partijen in balans is.”

Ook moeten er in de aanbeveling van de informateur weer 6 wethouders komen: “De VVD hechtte sterk aan het leveren van een tweede wethouder. In een coalitie van vijf partijen komt het aantal wethouders daardoor op zes.” Volgens Huijbregts-Schiedon is een zesde wethouder ook nodig, gezien de grote uitdagingen waar het nieuwe college voor staat, met bv de schaalsprong,  de verbinding met de inwoners en de komende vacatures van gemeentesecretaris en burgemeester. Een coalitie van 5 kan rekenen op een ruime meerderheid in de gemeenteraad, maar moet volgens de informateur ook de verbinding te zoeken met de gehele raad en bovenal met de inwoners van Zoetermeer. De rol van Helmi Huijbregts-Schiedon als informateur is hiermee klaar.

Al deze partijen zullen uiterlijk vrijdag 13 april om 10.00 uur aan Marc Rosier van de VVD laten weten of zij bereid zijn deze aanbevelingen op te volgen.

-goede doel-