gaspitDe gemeenteraad heeft tijdens de laatste raadsvergadering op 5 maart een belangrijke stap gezet om de CO2 uitstoot in Zoetermeer terug te dringen. Er is besloten dat voortaan nieuwe  woningen in principe geen aardgas aansluiting meer krijgen.

Het college zal alleen nog maar aan nieuwbouw meewerken als deze aardgasvrij wordt opgeleverd.  Voor nieuwbouw geldt dat de aanschafprijs van een woning zonder aardgas aansluiting wellicht wat hoger is, maar de verbruikskosten zijn lager. Uiteindelijk zijn bewoners daarmee goedkoper uit. Ook gaat het college in gesprek met projectontwikkelaars van al goedgekeurde nieuwbouwplannen om hen te bewegen alsnog over te gaan op aardgasvrij bouwen.

Raadslid Peter Vergers (D66):”Dit besluit is genomen naar aanleiding van een motie van D66. Aardgas is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot. En dus voor de klimaatverandering. Overstappen op andere, duurzamere energie levert veel minder CO2 uitstoot op. We zijn blij dat Zoetermeer nu al kiest voor een duurzame aanpak voor de nieuwbouw. De gemeente loopt hiermee voorop en vooruit op het besluit van het Rijk om de aansluitplicht op aardgas af te schaffen.”  

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-goede doel-