2017 08 04 2Hevig debat gisteravond in de raadscommissie Stad over de voorgenomen bouw van 18 woningen op het erf van manege Zilverster aan de Voorweg. In plaats van het college aandachtspunten mee te geven voor de bouw van de woningen, zette de commissie veel vraagtekens bij de procedure en het plan zelf. En dat terwijl alle huizen al zijn verkocht.

Het college wilde het bestemmingsplan Erf Zilverster en de omgevingsvergunning gelijktijdig behandelen en starten met de procedure. Het was de bedoeling dat de commissie Stad aandachtspunten voor de bestemming van het terrein tussen de Zonneberg en de Voorweg in Meerzicht zou geven. Dat liep helemaal anders. Marijke van der Meer van Zó Zoetermeer: “Zover zijn we nog lang niet. Wij vragen ons af of het proces wel goed loopt. In de visie Voorweg wordt verwezen naar een Beeld-Kwaliteitsplan. Daarin zouden richtlijnen voor bouw aan de Voorweg moeten komen te staan. Maar er is nog helemaal geen plan dat door de gemeenteraad is goedgekeurd. Bovendien is er geen echte samenspraak geweest. Wij willen geen aandachtspunten meegeven, maar vinden dat dit in de raad moet komen, zodat we kunnen afspreken welk proces we gaan doorlopen.”

Woningen verkocht

Margot Kraneveldt (PvdA) zette ook grote vraagtekens bij de gang van zaken. “De Voorweg is een prachtige, historische straat en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Daarover hebben we afspraken gemaakt in de visie Voorweg. De PvdA is er nog niet van overtuigd dat we deze locatie zo moeten inrichten als het college dat wil. Bovendien wil het college geen samenspraak meer en een versnelde procedure. Wij vragen ons af: ‘waarom die haast?’. Ik heb begrepen dat alle 18 woningen al zijn verkocht. Wat gebeurt er als de gemeenteraad besluit niet akkoord te gaan met dit plan? Moeten die mensen dan nog een paar jaar langer wachten op hun woning? Het kan toch niet zo zijn dat de projectontwikkelaar de woningen verkoopt en dat wij als raad er maar achteraan moeten hollen.”

Te vol

Ook Klaas-Jan de Jong (CDA) had twijfels. “Er ligt hier een bouwplan waar serieuze bedenkingen over zijn geuit. Mensen vinden het plan te groot ten opzichte van het landelijke karakter van het gebied en ze verwijzen naar de visie Voorweg. Dit bouwplan lijkt te zeggen: ‘hoe kunnen we dit perceel zo vol mogelijk bouwen’. Het past niet bij wat het CDA met de Voorweg wil. Ik wil de wethouder in ieder geval meegeven dat het CDA nog allerminst van is overtuigd is dat dit plan überhaupt verder kan.”

Huiswerk

Wethouder Rosier besloot de vragen van de commissie niet mondeling te beantwoorden, maar er later schriftelijk op terug te komen. Of zoals commissievoorzitter Jordy Boerboom het verwoordde: “Volgens mij beseft de wethouder ook wel dat hij nogal wat huiswerk te doen heeft.”
Wordt vervolgd. Wanneer is nog niet bekend.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-