raad ZoetermeerIn totaal maar liefst 10 uur lang sprak de gemeenteraad tijdens het voorjaarsdebat over de financiële koers van de gemeente in 2018 en de jaren daarna. Die koers staat beschreven in de Perspectiefnota 2018. De raadsfracties deden veel voorstellen in de vorm van moties en amendementen. Het college neemt de aangenomen voorstellen mee bij het opstellen van de begroting die in het najaar wordt gepresenteerd.

 

Het gaat financieel goed met Zoetermeer. Het gemeentebestuur gaat flink investeren in de stad en gaat zoveel mogelijk in overleg met de Zoetermeerders aan de slag. Zoetermeer is steeds financieel gezond gebleven en de stad kan direct meebewegen met het economisch herstel. 

Zorg en welzijn

De lokale invulling van jeugdhulp krijgt verder vorm. De aanpak van armoede in Zoetermeer blijft een prioriteit. In het bijzonder gezinnen met kinderen in de minima en multiprobleemgezinnen worden ondersteund.  De raad vindt dat schulden bij jeugd moeten worden voorkomen. De raad wil dan ook weten of er voldoende voorlichting is voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Ook komt er een voorstel voor een pilot om schulden van jongeren over te nemen in ruil voor serieuze inzet voor opleiding of werk en deelname aan vrijwilligerswerk.

Onderwijs en economie

De raad wil dat onderzocht wordt of universiteiten interesse hebben om ook in Zoetermeer een dependance te openen en of er een lectoraat Big Data Analytics kan worden gevestigd. Ook komt er aandacht voor het behalen van een startkwalificatie mbo-entree en mbo2 diploma. 

Groen en duurzaamheid

De raad nam veel moties aan op het gebied van duurzaamheid. Alle parken en groengebieden in en om Zoetermeer zullen in beeld worden gebracht voor de Zoetermeerders. De gemeente wil inwoners stimuleren om de natuur in en om Zoetermeer te ervaren en om hun eigen tuintje te ‘vergroenen’. Zo kan er bijvoorbeeld een actie komen waarbij inwoners een tuintegel kunnen inruilen voor een plant. Ook het aanleggen van kleinschalige (stads)moestuinen en een moeraszone bij de Zoetermeerse Plas moet mogelijk worden. Ook zullen de mogelijkheden om een plastic weg of fietspad aan te leggen worden bekeken. 

Veiligheid en vervoer

De criminaliteitscijfers in Zoetermeer dalen en het beleid om proactief misstanden aan te pakken werkt. Wat de veiligheid aangaat, komt er een pilot van een jaar om te starten met het gebruik van Mobiele Camera Units. Ook wil de raad dat aan de Zoetermeerse politie en handhaving wordt gevraagd via sociale media meer aan burgerparticipatie te gaan doen. De raad wil ook de mogelijkheden te bekijken voor een nachtverbinding tussen Leiden en Zoetermeer. 

Stemmingen

De raad heeft in meerderheid ingestemd met het raadsvoorstel Perspectiefnota 2018. De SP, GroenLinks en Zoetermeer Vooruit stemden tegen. De fracties dienden 69 moties in en 5 amendementen. Uiteindelijk werden 57 moties en 4 amendementen in stemming gebracht. De raad nam unaniem 1 amendement aan. Daarnaast zijn in totaal 37 moties aangenomen, waarvan 11 unaniem. De komende maanden gaat het college plannen in de Perspectiefnota uitwerken in samenspraak met bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeenteraad. De financiële vertaling daarvan komt terug in de begroting. Tijdens het najaarsdebat begin november 2017 neemt de raad daarover een definitief besluit.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

Bron foto: gem. Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-