coming out

Afgelopen zaterdag (11 oktober) was Zoetermeer van de partij op de Nationale Coming-Outdag. Het Jongeren Informatie Punt sprak het winkelende publiek aan in het Spazio. De voorbijgangers werd een stelling voorgelegd en uitgedaagd mee te doen met een quiz. De korte stelling luidde ‘Bi en gay is oké’. Van de 100 ondervraagde voorbijgangers waren er 92 van mening dat bi- en homoseksualiteit gewoon moet kunnen. De mensen die er niet achter stonden, gaven aan dat hun mening is gevormd door hun geloofsovertuiging.

coming out2Op de vraag: “Wat zou er veranderen als een goede vriend of vriendin uit de kast zou komen?”, was het meest voorkomende antwoord: “Niks, omdat we daarvoor ook al vrienden waren.” Voor sommigen zou het wel ongemakkelijk worden als een vriend(in) van gelijk geslacht verliefd op hen werd. Terwijl een verliefde vriend(in) van het andere geslacht niet erg zou zijn.

Diezelfde middag entertainden de jongerenwerkers en vrijwilligers van stichting Mooi het winkelende publiek op het Stadhuisplein met een cabaretière en kon men ter plekke Zoetermeerse homo’s, lesbiennes en biseksuelen een hart onder de riem steken door ‘uit de kast te komen voor homo-acceptatie’. Kinderen konden hun creativiteit kwijt en tekenden hun gezinssituatie na. De kinderwerkers van Mooi spraken met de kinderen over hun tekening en legden uit dat er soms ook in een gezin twee vaders of twee moeders zitten.

De Coming-Outdag is een moment om op ludieke wijze aandacht voor homo-acceptatie te vragen, omdat homoseksuelen en biseksuelen nog te vaak niet uit de kast durven komen of gediscrimineerd worden.

Worstel jij hier mee of ken je iemand die moeite heeft met het uit de kast komen? Kom dan gerust naar het Jongeren Informatie Punt op Stadhuisplein 4 voor informatie en advies. Of loop eens binnen bij het Jongerenwerk van stichting Mooi.

-advertenties-

-goede doel-