628767-300x200Bezorgde Zoetermeerse zorgmedewerkers gaan komende zaterdag 11 oktober vanaf 11.00 uur in het centrum van Zoetermeer de straat op om handtekeningen op te halen voor de FNV-actie ‘Red de Zorg’. De medewerkers zijn ongerust over de toekomst van de zorg omdat de nieuwe WMO-wet over drie maanden ingaat. Zij zijn er niet gerust op dat de zorg goed geregeld is nu de gemeente voor steeds meer zorgtaken verantwoordelijk wordt. De huishoudelijke zorg dreigt namelijk volledig op de schop te gaan, ten koste van de kwetsbaarste inwoners van de gemeente. Met deze actie willen de zorgmedewerkers de bewoners van Zoetermeer wakker schudden. Ook tijdens de Raadsvergadering op 13 oktober, wanneer er besloten wordt over de toekomst van de WMO in Zoetermeer, zullen zij weer van zich laten horen.

Geld voor zorg moet naar zorg

De regering wil fors bezuinigen op de zorg voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen. De gemeenten krijgen er per januari 2015 veel taken bij als de nieuwe WMO ingaat. Veel zorgbehoevenden verliezen het recht op instellingszorg en moeten dan bij de gemeente aankloppen voor thuiszorg. Het geld dat gemeenten van het Rijk ontvangen om deze zorg te organiseren is echter niet alleen minder, maar ook niet ‘geoormerkt’. Hierdoor ontstaan er grote verschillen tussen hoe gemeenten de nieuwe zorg gaan inrichten. Van de omgeving van zorgbehoevenden wordt meer hulp verwacht, maar dat is lang niet altijd mogelijk. De afbraak van de huishoudelijke zorg leidt ertoe dat ouderen hun zelfstandigheid verliezen en dreigen te verslonzen. Abvakabo FNV vindt dat het geld dat voor de WMO naar de gemeenten komt ook daadwerkelijk aan de zorg van de kwetsbaarste bewoners moet worden besteed.  

Campagne ‘Red de Zorg’

De FNV maakt zich grote zorgen over de bezuinigingsplannen van dit kabinet en is een campagne Red de Zorg gestart. Omdat het kabinet verzorgingshuizen laat sluiten én gaat bezuinigen op de thuiszorg gaan er 100.000 banen in de zorg verloren. Terwijl het werk gewoon blijft bestaan, want er komen alleen maar méér ouderen in ons land. Abvakabo FNV probeert zoveel mogelijk druk te zetten op de plannen van de regering, totdat de bezuinigingen op de zorg worden bijgesteld. Dat doet de vakbond door acties op te zetten, lokaal in de gemeenten en landelijk tegen de Wet Langdurige Zorg. Er is er een landelijke ‘Red de Zorg’ petitie gestart om de Eerste Kamerleden te waarschuwen de Wet Langdurige Zorg niet aan te nemen. De petitie is al door tienduizenden mensen ondertekend. Ook Zoetermeerse zorgmedewerkers zijn hard bezig Zoetermeerders om een handtekening te vragen waarmee zij hun steun geven de zorg te redden.

-advertenties-

-goede doel-