hennepplantageBurgemeester Aptroot gaat hennepkwekers harder aanpakken. Om herhaling van overlast te voorkomen, wordt na ontmanteling van een kwekerij een bestuurlijke boete opgelegd van 12.500 euro. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de regels daarvoor aan te passen.

Net als veel andere gemeenten heeft Zoetermeer te maken met drugscriminaliteit. Behalve dat deze strafbaar is, betekent de handel in verdovende middelen ook een ernstige verstoring van de leefomgeving. Mensen voelen zich minder veilig. Een drugsverkooppunt kan een zware druk op een buurt leggen.

Naast het opleggen van een bestuurlijke boete, kan de burgemeester ook een pand (tijdelijk) sluiten. Als er softdrugs wordt ontdekt, stelt het college voor het in geval van een eerste overtreding bij een waarschuwing te laten. Daarna worden panden voor een bepaalde tijd gesloten. Bij een vierde overtreding kan de sluiting uitdraaien op een periode voor onbepaalde tijd. In geval van harddrugs gelden dezelfde regels voor huiseigenaren en huurders, bedrijven worden na een eerste overtreding al drie maanden gesloten.

Het college is zich ervan bewust dat sluiting van een huis ingrijpende gevolgen kan hebben voor bewoners. Daarom wordt elk optreden zorgvuldig gemotiveerd. De opgelegde sluiting moet in redelijke verhouding staan tot de overtreding en gebeurt alleen als er geen andere maatregel mogelijk is.

Na akkoord van het college, wordt het voorstel ter inzage gelegd op het stadhuis. Iedereen krijgt dan binnen een termijn van zes weken de tijd schriftelijk te reageren.

-advertenties-

-goede doel-