Zoetermeer en Assen zijn de eerste twee gemeenten in Nederland die een proef gaan doen met de deal stroomversnelling koopwoningen. Namens Zoetermeer tekende wethouder Robin Paalvast (Duurzaam) maandag een overeenkomst in Den Haag met meer dan 175 partijen, waaronder minister Stef Blok van Wonen.

energiepartyEigenaren van oudere huizen kunnen via de deal hun woning vernieuwen van het geld dat zij normaal kwijt zijn aan de energierekening. Ze gaan ook stroom opwekken waardoor de energiemeter op jaarbasis op nul uitkomt. De vaste uitgaven blijven gelijk. Met het geld dat eerst naar de energierekening ging wordt de aflossing betaald. In het hele land gaat het om meer dan een miljoen rijtjeshuizen uit de periode van 1950 tot 1980 die voor de regeling in aanmerking komen.

Via de deal worden de gevels en het dak vernieuwd, worden zonnepanelen geplaatst en bijvoorbeeld een warmtepomp geïnstalleerd. Als de bewoner zelf ook een extra bijdrage levert, dan kan samen met de energiezuinige maatregelen ook een keuken of badkamer gelijk worden vernieuwd.

Wethouder Paalvast (Duurzaam): “Dankzij de deal wordt het duurzamer en comfortabeler wonen voor hetzelfde geld”. Zijn Zoetermeerse collega Taco Kuiper (Wonen): “Een oud huis wordt in één klap mooier én meer euro’s waard”.

De deal levert een belangrijke bijdrage aan de ambitie van Zoetermeer om in 2030 als gemeente CO2 neutraal te zijn. Daarnaast worden huizen betaalbaarder en de kwaliteit van bestaande bouw verbeterd. Alle huizen die aan de deal meedoen krijgen een gecertificeerde garantie op de energieprestaties.

-advertenties-

-goede doel-