Anne Hensen wint speechwedstrijd

Anne Hensen, leerling uit 6 vwo van het Oranje Nassau College Parkdreef, heeft op 26 oktober de speechwedstrijd van ProDemos en Praemium Erasmianum gewonnen. Het thema van de wedstrijd was: Wat betekent democratie voor jou? Anne hield een speech over de rol van burgers in de participatiedemocratie en werd hiermee door de jury verkozen tot beste spreker.

 

Tijdens de voorronde stuurden jongeren uit heel het land filmpjes in van hun speech over democratie. Anne werd samen met vijf anderen uit alle inzendingen geselecteerd als één van de besten. Afgelopen zaterdag kreeg zij daarom een masterclass speechen en een rondleiding in de Tweede Kamer en de Ridderzaal.

Aan het eind van de dag vond de finale van de wedstrijd plaats, waarbij het publiek de finalisten mocht aanmoedigen. Anne riep in haar speech burgers op om niet passief aan de zijlijn te blijven staan maar hun mogelijkheden te benutten. Zij deed dit zo overtuigend, dat zij hiermee de eerste plaats behaalde. De opbouw van haar betoog – een pakkende inleiding, goed uitgewerkte kern en prima slot - sprak de jury erg aan. Ook vonden de juryleden dat de boodschap van Anne erg goed overkwam. Ze zeiden genoten te hebben van het enthousiasme waarmee Anne speechte.

Anne mag op 6 november aanwezig zijn bij de uitreiking van de Erasmusprijs door koning Willem-Alexander en haar speech in het Engels houden tijdens het aansluitende diner. De ceremoniemeester van de Erasmusprijs vroeg of ze dat wel leuk vond en durfde.  Anne hoefde daar niet over na te denken: “Dit lijkt me echt geweldig om te doen en in het Engels moet het me vast ook lukken. Wauw, ik kan nog bijna niet geloven dat ik echt gewonnen heb!

-advertenties-

-goede doel-