vijselaarHarpiste Marije Vijselaar (1980) verzorgt in de herfstvakantie op 23 oktober van 12.45 tot 13.15 uur het lunchpauzeconcert in de Oude Kerk, Dorpsstraat 59, Zoetermeer. Marije zal niet alleen de 'traditionele' pedaalharp bespelen, maar ook de Keltische harp. Deze harp, ook wel haakjesharp genoemd, heeft geen pedalen maar haakjes boven de snaren. Daarmee kunnen de snaren iets korter worden gemaakt en kan de toon met een halve noot worden verlaagd of verhoogd. 

Het programma is heel gevarieerd en biedt voor elk wat wils. Muziek van de componisten Renié (1875-1956) en Tiersen (1970), van Piazzolla (1921-1992) en Andrès (1941) wordt ten gehore gebracht. Het presenteren van zo'n levendig concert met pedaalharp en Keltische harp is aan Marije Vijselaar wel toevertrouwd.

Orgelconcert op 26 oktober in het teken van het Albert Schweitzer Jubileumjaar

schweitzerAlbert Schweitzer is vooral bekend door Lambaréné, het ziekenhuis in Gabon waar hij het grootste deel van zijn leven als arts heeft doorgebracht. Velen weten ook dat hij in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, maar weinigen weten dat hij een begenadigd organist was en in de loop van zijn leven verschillende orgelconcerten heeft gegeven.

De Internationale Albert Schweitzer Beweging heeft 2013 uitgeroepen tot Jubileumjaar, omdat het precies 100 jaar geleden is dat Dr. Albert Schweitzer in het voorjaar van 1913 samen met zijn vrouw naar Frans Equatoriaal Afrika, nu Gabon, vertrok. Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds geeft dit jubileumjaar vorm met een serie orgelconcerten in Nederland en België.

Het maandelijks orgelconcert in de Oude Kerk speelt daar graag op in. Op zaterdag 26 oktober van 15.00 tot 16.00 uur wordt het concert verzorgd door Ronald de Jong. Hij zal werken van Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy ten gehore brengen. Daarbij zal hij vertellen over Albert Schweitzer als organist en dat laat hij niet bij woorden alleen .....!

Expositie Ronald de Jong

Ronald is naast musicus ook beeldend kunstenaar (www.rdejong.exto.nl). Zijn expositie in de Oude Kerk van fantasierijke acrylschilderijen en houtsculpturen geven het orgelconcert extra kleur. Voorafgaand aan het concert en na afloop ervan is de laatste kans zijn werk hier te bewonderen.

Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Voor het voortbestaan ervan is de stichting Concerten Oude Kerk afhankelijk van giften. De collectebus bij de uitgang wordt daarom van harte aanbevolen!

-advertenties-

-goede doel-