Een penningmeester die bij meerdere verenigingen in Zoetermeer werkzaam was, heeft bij deze verenigingen voor enorme bedragen gefraudeerd. Op geraffineerde wijze wist de penningmeester jarenlang bedragen aan de verenigingskas te onttrekken bij ANBO , een belangenorganisatie voor senioren, en korfbalvereniging Phoenix. Of er nog andere clubs benadeeld zijn is nog niet duidelijk.

bankpas en  toetsenbordDe ANBO kwam deze fraudezaak op het spoor doordat de landelijke administratie van deze bond onregelmatigheden aantrof in de boekhouding en daarop een onderzoek instelde. Bij ANBO verdween door de voormalige penningmeester ruim €70.000 uit de verenigingskas. Het onttrekken van geld was al meerdere jaren aan de gang. De fraude kon lang onopgemerkt blijven doordat er geraffineerd te werk werd gegaan, bedragen werden bijvoorbeeld tussen de verenigingen heen en weer gesluisd zodat ongemerkt geld verdween. Er zouden valse afschriften in de boekhouding zijn aangetroffen na een diepgaand onderzoek.

Persvoorlichter Renée de Vries van ANBO verklaarde dat dit geen directe gevolgen zal hebben voor de leden in Zoetermeer, want alle activiteiten zullen zoals gewoonlijk doorgang vinden. Zonodig kan de Zoetermeerse afdeling steun krijgen van de landelijke organisatie. ANBO overweegt juridische stappen tegen de voormalige penningmeester, maar heeft ook contact met de familie en onderzoekt of de zaak anders opgelost kan worden.

Tegelijkertijd bleek dat deze oud-penningmeester ook bij korfbalvereniging Phoenix geld had onttrokken aan de verenigingskas. De problemen kwamen hier aan het licht bij het overdragen van de boekhouding in verband met persoonlijke omstandigheden. De hoogte van het bedrag is niet bekend gemaakt, maar ook hier zou het gaan om een substantieel bedrag.

Jan Beunder, woordvoerder van Phoenix bevestigt dat ook hier gedurende  een langere periode gelden aan de vereniging zijn onttrokken. Na overdracht van de financiële bescheiden werden vreemde transacties geconstateerd. De voorzitter van Phoenix reageerde vol ongeloof en onbegrip op het nieuws, de betrokken bestuurder zou een gewaardeerd lid van de vereniging zijn. Ook de leden van de korfbalvereniging waren geschokt toen zij op de ledenvergadering door het bestuur werden geïnformeerd. In deze ledenvergadering is de angst voor het voortbestaan weggenomen. Woordvoerder Beunder van Phoenix geeft  aan dat de club gewoon verder kan en dat de continuïteit niet in het gedrang is. Phoenix tracht door middel van overleg de ontstane situatie tot een goed einde te brengen. Beunder: "Als club gaan we de problemen niet uit de weg, maar we hebben ook oog voor de menselijke kant van de zaak."

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-