20131010-3981

Wethouder de Jong (midden) laat samen met deelnemende winkeliers van de C&A, V&D en Blokker zien hoeveel tasjes men per persoon ontvangt.

Per jaar ontvang je ongeveer 260 plastic tasjes per persoon, een enorme afvalberg! Deze tasjes die klanten ontvangen tijdens het winkelen worden vaak maar één keer gebruikt en daarna weggegooid.  Op de dag van de duurzaamheid start daarom de landelijke campagne ‘Mag het een tasje minder zijn?’.

Zoetermeer slaat samen met Tilburg, Deventer en negen grote winkelketens de handen ineen om het aantal plastic tassen bij winkelaankopen terug te dringen. Zij benadrukken het hergebruik van plastic tassen en willen samen een positieve bijdrage leveren aan een beter milieu.

De deelnemende winkelketens willen het aantal plastic tasjes verminderen door geen gratis plastic tassen meer mee te geven. Zij vragen hun klanten zelf een tas mee te nemen. Wil de consument toch een tas, dan vragen de deelnemende winkels hier een kleine bijdrage voor. Het maakt hierbij niet uit welk bedrag de klant uit geeft of hoe groot de inkopen zijn.

Wethouder Klaas Jan de Jong: “Het hergebruik van plastic is niet nieuw voor Zoetermeer. Voor veel inwoners is het inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal al een gewoonte geworden. Nieuw is het verminderen van het aantal plastic tasjes. Hoe meer winkeliers en klanten meedoen, des te groter het effect.”

Landelijke campagne De landelijke campagne ´Plastic Tassen´ loopt van 10 oktober t/m 31 december. Het is een initiatief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en de Raad Nederlandse Detailhandel. In Nederland wordt bijna 25 miljoen kilo aan plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan 4 miljard tassen per jaar. De campagne heeft als doel de hoeveelheid plastic, die in omloop is, te verminderen en mensen te stimuleren plastic tassen te hergebruiken. Meer informatie is te vinden op www.tasjeminder.nl

-advertenties-

-goede doel-