In ons vorige artikel; honden vergiftigd benthuizerplas, maakte wij melding van de vergiftiging van minimaal zes viervoeters. Twee daarvan zijn overleden. Het is daarom van groot belang dat de baas de signalen van vergiftiging snel herkent. 

vergiftigingDe signalen bij de hond zijn als volgt:

De hond vertoont afwijkend gedrag, dit zijn vage klachten. Vaak is het de hondeneigenaar zelf die opmerkt dat de hond zich anders gedraagd dan normaal. Dit is al een eerste signaal. Natuurlijk wil dit niet meteen zeggen dat de hond vergiftigd is.

Kort nadat de eigenaar ziet dat de hond anders is, ontstaan er lichte spiertrillingen, krampen en trekken met de achterpoten (dit zijn in het begin hele lichte verschijnselen).

Dit word direct gevolgd door dunne papperige diarree waar sliertjes bloed bij zitten. De diarree veranderd in korte tijd van dunne papperige diaree naar bijna puur water met nog steeds sliertjes bloed erin.

Ondertussen word de hond in snel tempo erg suf, en de zenuwverschijnselen verergeren ook in het zelfde tempo. Hierna raakt de hond in shock en zal zonder hulp helaas overlijden.

Zodra u deze signalen van uw hond krijgt is het van groot belang om contact op te nemen met de dierenarts. Indien u gezien heeft wat de hond heeft gegeten is het voor de behandeling vaak gunstig om resten van het etenswaar mee te nemen (ook kunnen er dan geen andere honden van eten).

Heeft u het vermoeden dat uw hond vergiftigd is, neem dan contact met uw eigen dierenarts of bel de dierenambulance  0900-0245.

 

Met dank aan Dierenkliniek De Leyens voor hun advies.

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-