canticaOp zaterdag 8 november om 20.00 uur geeft het Chr. Vocaal Ensemble `Cantica` in de Oude Kerk (Dorpsstraat 59) te Zoetermeer een concert met koor- en instrumentale muziek uit de Barok. Een lustrumconcert vanwege het 30-jarig bestaan van CVE Cantica.

Hoofdmoot van het programma zijn de prachtige motetten van J.S. Bach: ‘Jesu, meine Freude’, ‘Komm, Jesu, komm’, en ‘Fürchte dich nicht’. Voor de pauze zullen enkele motetten van J. Pachelbel worden uitgevoerd, te weten ‘Singet dem Herrn’, ‘Gott ist unsre Zuversicht und Stärke’, en ‘Jauchzet dem Herrn’.

De koorwerken worden afgewisseld door instrumentale muziek, waaronder de zeer bekende Canon in D van Pachelbel en een Sonate van G.F. Händel.

J. S. Bach gebruikte voor de motetten allerlei compositorische technieken (streng contrapunt, vrije stijl voor de koralen, instrumentale concertovorm enz.) om de Bijbelse boodschap muzikaal over te brengen. Zo gebruikt hij in het motet `Jesu, meine Freude’ de gelijknamige hymne in combinatie met gedeelten uit het bijbelhoofdstuk Romeinen 8 en verbeeldt hij dit in muzikale taal. Het concert heeft het thema `Onbetwist Meesterwerk` vanwege de onovertroffen wijze waarop Bach de muziek heeft gecomponeerd en het feit dat deze muziek juist in onze tijd zeer velen aanspreekt.

Medewerkenden aan het concert zijn, naast CVE Cantica, Martijn Kortleve (cello), Ineke Pieters (orgel) en Nienke Rosier (blokfluit). Vanwege de dubbelkorigheid van de motetten werken ook een aantal projectkoorleden aan het concert mee. Het geheel staat onder leiding van dirigent Johan van Oeveren.

Kaarten voor het concert à € 15,- (incl. koffie met traktatie) zijn te verkrijgen via de website: www.cantica.nl , of ´s avonds bij de ingang van de kerk.

-advertenties-

-goede doel-