20130926-2483Binnenkort bestaat de mogelijkheid om Japans te leren trommelen in Zoetermeer! De Japanse trommel, Taiko genaamd, heeft een mooie warme klank en is er in alle maten, van klein tot heel groot. De lessen worden gegeven door John May. Zijn school Pure Percussion verzorgt door het hele land lessen, workshops en optredens. John leerde het Japans trommelen als speler bij Circle Percussion en bij diverse Japanse Taiko meesters (Kodo en Ondekoza). Hij is vaak in Japan geweest om te spelen en te leren en wil graag zijn kennis overdragen aan enthousiaste leerlingen.

20140912-27669In Japan wordt er door de schoolgaande jeugd dagelijks Taiko gespeeld. Het is een deel van de cultuur, maar leert de kinderen ook samenwerken, ritme en het is een goede work-out! Want naast ritme is ook de beweging in het taiko heel belangrijk. “Dat maakt het spelen van taiko in een groep ook zo leuk”, vertellen de spelers van Pure Percussion, “het is behoorlijk inspannend, maar je krijgt er ook heel veel energie van!”

Slagwerker John May speelde na zijn slagwerkstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als freelancer bij het Residentie Orkest, Slagwerkgroep Den Haag, Asko ensemble en diverse andere gezelschappen. Later was hij lange tijd werkzaam bij o.a. Harry Sacksioni, Berdien Stenberg en werkte hij met Demis Roussos en slagwerkgroep Anumadutchi. John maakt al sinds 1991 deel uit van Circle Percussion, de eerste groep buiten Japan die zich verdiepte in Japanse slagwerkmuziek. Katsuji Kondo, een van de oprichters van de wereldberoemde groep Kodo, leerde hem de traditionele speelstijlen, maar ook moderne en eigen stukken zitten in het repertoire.

Muzikale kennis of een goede conditie is niet nodig, alles wordt rustig opgebouwd zodat iedereen kan meedoen. De groep werkt zo toe naar een repertoire van traditionele Taiko stukken.

Er is ruimte voor een kindergroep en een volwassengroep. De kinderen moeten minimaal 8 jaar zijn vanwege de coördinatie van de handen en de grootte van de trommels.

Wil je graag kennismaken met de Taiko dan kun je een gratis proefles bijwonen in het CKC op donderdagavond of zaterdagmiddag. Wel opgeven va tevoren!

Mocht je het leuk vinden dan kun je je daarna opgeven voor de wekelijkse lessen die gehouden zullen worden in het CKC in Zoetermeer.

De les voor de jeugd tot 18 jaar duurt 1 uur en de volwassengroep heeft 2 uur les. De kosten bedragen 15 euro p.p. voor de jeugd en 30 euro p.p. voor de volwassenen. De vaste lesdag zal op donderdag zijn. De lestijden zijn nog niet bepaald, maar worden vastgesteld als er voldoende aanmeldingen zijn.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.purepercussion.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bekijk hier het optreden van Pure Percussion in de BaZtille te Zoetermeer, tijdens de opening van de ikebana tentoonstelling. Video gemaakt door Jacques van Herten.

-advertenties-

-goede doel-