E-Book-ReaderIn januari 2014 starten bibliotheken met het op grote schaal uitlenen van e-books. De eerste drie maanden kunnen leden van Bibliotheek Zoetermeer met hun reguliere abonnement gebruik maken van de collectie van minimaal 5.000 e-books. Vanaf april 2014 komt daar het zogenaamde e-bookpluspakket bij, met recente e-booktitels die leden tegen betaling kunnen lenen. Met de komst van dit nieuwe aanbod vervalt per 1 januari de bestaande service via de e-Portal. De titels uit deze portal komen waarschijnlijk wel beschikbaar in het nieuwe aanbod.

Samenwerking

Door een samenwerkingsovereenkomst tussen brancheorganisatie Bibliotheek.nl en uitgever VBK passeren bibliotheken de grens van 5.000 e-booktitels. Eerder dit jaar sloten de bibliotheken al een contract met uitgever WPG, toen was het vooruitzicht nog 2.000 titels. Inmiddels zijn van alle grote uitgevers toezeggingen ontvangen en nog steeds melden nieuwe uitgevers zich aan. Directeur Diederik van Leeuwen van Stichting Bibliotheek.nl: “Met de afgesloten contracten ontsluiten we straks bij de start ruim 20% van al het legaal beschikbare aanbod van e-books in Nederland. Daarmee wordt de Bibliotheek de grootste en aantrekkelijkste aanbieder van het uitlenen van e-books. Hiermee ondersteunen wij het lezen in Nederland ook digitaal.”

Individuele contracten

Het e-book is geen boek maar een dienst. Juridisch kan een e-book daarom niet hetzelfde behandeld worden als een papieren boek en valt het niet onder de uitzondering op de Auteurswet. Bibliotheken moeten om die reden met alle uitgevers individuele contracten afsluiten. Stichting Bibliotheek.nl ontwikkelt namens het ministerie van OCW en in samenwerking met de openbare bibliotheken de digitale bibliotheek. Het inkopen van ebooks gebeurt namens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). BNL ontsluit onder meer de collectie van bibliotheken, waardoor alle Nederlanders online toegang kunnen krijgen tot de Nationale Bibliotheekcatalogus, die 5 miljoen boektitels bevat.

-advertenties-

-goede doel-