Zoetermeer werd in maart 2013 geconfronteerd met het verschijnsel ‘Syriëgangers’. De kans dat er sprake is van radicalisering en dat geradicaliseerde strijders in Nederland terugkeren en een gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid is aanwezig.

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan Stichting MOOI! een subsidie ter beschikking om in samenwerking met een door het Al Qibla moskeebestuur opgerichte vereniging radicalisering onder Islamitische jongeren tegen te gaan. Het gaat om acties en maatregelen die een preventief karakter dragen.

De opzet van het project is dat door de inzet van Jongerenwerk een aantal Islamitische jongeren wordt bereikt en begeleid. Daarbij ligt het accent op ondersteuning bij de dagelijkse problematiek (bijvoorbeeld bij: werk, school, financiën, sociale relaties) en een zinvolle dag- en vrije tijdsbesteding. Mentoren en rolmodellen worden ingezet om te proberen het sociale netwerk te vergroten. Andere instrumenten die worden gebruikt zijn het geven van voorlichting en het verzorgen van trainingen.

Religieuze vragen

De gemeente of het jongerenwerk gaan inhoudelijk niet in op religieuze vragen. Dan wordt doorverwezen naar de vrijwilligers van de vereniging. Binnen het project is ook aandacht voor familieleden van de betreffende jongeren.

-advertenties-

-goede doel-