20131031-5362

Het kunstwerk Birthmark op het eiland in het Heemkanaal

20131031-5361Oosterheem is twee bijzondere kunstobjecten rijker. Op zaterdag 2 november 2013 onthulde Hans Haring (wethouder Kunst en Cultuur) beide kunstobjecten op een feestelijke manier, samen met de kunstenaars. Het kunstwerk de HuisHoudHeld staat op het Oosterheemplein, het andere kunstobject, Birthmark, op het eiland in het Heemkanaal.

Wethouder Haring: “Kunstobjecten vormen een herkenbaar onderdeel van de stad. Beeldende kunst in de openbare ruimte kan een sfeervolle of markante woonomgeving opleveren. Daarnaast zorgt kunst voor verbinding tussen mensen.”

Verhaal achter kunstobject

Hans Muller, kunstenaar van HuisHoudHeld: “Zoekende naar een antwoord op de vraag wat mensen met elkaar verbindt, dacht ik onmiddellijk aan het huishouden. Ieder mens verricht activiteiten van huishoudelijke aard. Dit beeld is een ode aan de huisman en de huisvrouw.”

Kunstobject als onderdeel van leven

Hans van Houwelingen, de kunstenaar van Birthmark: “Birthmark is een beeld dat ontstaat bij de geboorte van deze wijk, ermee opgroeit en wordt belast met zijn geschiedenis. Het kunstwerk is een trap rondom een elf meter hoge stalen constructie waaraan hangslotjes worden geklikt met de namen en de geboortedata van in Oosterheem geboren kinderen. Een monument dat zal groeien naarmate de tijd verstrijkt – hoe meer kinderen er worden geboren hoe meer sloten er aan het beeld komen te hangen.”

Kunstplan Oosterheem

Deze twee kunstobjecten zijn onderdeel van het kunstplan voor Oosterheem. Het plan bestaat uit een monumentaal beeld in het centrum (HuisHoudHeld) en kunstobjecten met het thema ‘de wandeling’. Birthmark is een onderdeel hiervan. De wandeling is aangelegd over de gehele lengte van het Heempark en zo kan de bezoeker de omgeving ervaren.

-advertenties-

-goede doel-