20121126 7410 

De bouw van de Burgemeester Waaijer fietsbrug is nu echt gestart! Maandag middag werd de eerste paal geslagen door wethouder Bé Emmens en gedeputeerde Ingrid de Bondt. De werknaam van de brug is voorlopig nog N3MP, maar zodra hij af is zal de brug worden vernoemd naar oud-burgemeester Jan Waaijer. De brug verbindt twee belangrijke doorgaande fietsroutes: de route Nootdorp-Zoetermeer en de route Leidschendam/Voorburg- Zoetermeer. Gedeputeerde De Bondt: 'Het bijzondere aan de brug is dat hij niet alleen A en B verbindt, maar ook C en D, en daarmee een belangrijk fietsknooppunt wordt in de regio'.

De eerste paal werd officieel geslagen door de wethouder en gedeputeerde Ingrid de Bondt, hierna vertrok het hele gezelschap weer naar Burggolf waar werd geproost op de start van de bouw. De laatste puzzelstukjes werden op zijn plaats gezet in de legpuzzel van het gebied rond het Westerpark.

20121126 7421 20121126 7429 fietsbrug-eerstepaal

20121126 7432
Proost! Met architect Syb van Breda
De brug werd ontworpen door Syb van Breda & Co architecten, die daarbij voor verschillende uitdagingen kwamen te staan. De brug moest duurzaam worden, waardoor er werd gekozen voor het oermateriaal weervast staal. Hier is geen onderhoud aan nodig en het is niet belastend voor het milieu. De duurzaamheid zit ook in het energie neutrale ontwerp, naar verwachting zal de brug zelfs meer stroom produceren dan gebruiken voor de verlichting. De pijlers van de brug zijn tegelijkertijd de lampen en zonnepanelen.

Architect Syb van Breda: 'Zo'n eerste paal slaan is eigenlijk een heel raar moment, er is nog niets te zien en het is een heel eenvoudige handeling, maar tegelijk toch een heel emotioneel moment! We zijn al drie jaar bezig met ontwerpen en tekenen, en de brug heeft al vele stormen overleefd. Ons ontwerp is geïnspireerd op een brug uit Birma, een heel eenvoudige houten loopbrug met vele palen en een dun wegdek. Zo wordt deze brug ook, maar dan op zijn Hollands! De vele pijlers van de brug ondersteunen een dun wegdek, zodat je op de brug het gevoel hebt boven het landschap te zweven.''

Closeup Night kopie

 

-advertenties-

-goede doel-