reisnaarjniotega

Zoetermeer en Jinotega hebben al 30 jaar lang een stedenband, maar ook op kleiner niveau worden goede contacten onderhouden met Jinotega. Het Stedelijk College in Zoetermeer heeft een vriendschapsband met een school in Mancotal, een dorpje op 30 km afstand van de stad Jinotega.

Donderdagochtend vertrekken 8 leerlingen en 3 begeleiders van het Stedelijk College naar Jinotega om daar kennis te maken met het leven in de stad en de provincie Jinotega. De leerlingen kunnen hun ervaring van de reis bij terugkomst delen met andere leerlingen in de school, met leerlingen op hun vorige basisschool en met iedereen in Zoetermeer die belangstelling heeft in de stedenband.

De leerlingen zullen in Jinotega verblijven bij leeftijdsgenoten en meedraaien in het gezin. Zo zullen zij ook helpen bij de koffie oogst, de belangrijkste bron van inkomsten in het noorden van Nicaragua. De kinderen zijn goed voorbereid op de cultuurshock die zij ongetwijfeld zullen ervaren. Met verschillende projecten hebben zij zich voorbereid op de reis en ze volgen al een tijd Spaanse les, de voertaal in Jinotega. Ook konden zij leren van de ervaringen van de leerlingen die vorig jaar de reis naar Jinotega hebben gemaakt.

Hulp wordt echt gewaardeerd

Adjunct-Directeur Stedelijk College Ton de Bruyn gaat mee als begeleider en heeft vorig jaar met eigen ogen gezien hoe belangrijk de hulp is: ‘Kinderen hebben daar echt helemaal niets! We hebben voorbeelden gezien dat er maar één lesboek beschikbaar was voor de hele klas! Het is fijn om te zien dat de hulp heel erg gewaardeerd wordt.’

De school in Mancotal wordt bezocht door de meeste kinderen in de buurt, maar niet alle kinderen gaan daar naar school. Het kan zijn omdat zij te arm zijn, doordat hun ouders het niet belangrijk vinden dat de kinderen onderwijs volgen of doordat de kinderen op het land moeten werken.

vrienden-jinotega

Om nu te stimuleren dat er zoveel mogelijk kinderen naar school gaan zorgt het Stedelijk College ervoor dat de school in Mancotal extra aantrekkelijk wordt door het te voorzien van moderne leermiddelen. In 2011 heeft een groep leerlingen van het Stedelijk College namens de school 10 nieuwe computers geschonken aan de dorpsschool in Mancotal. De kinderen in het dorp waren daar erg blij mee.

Dit jaar heeft het Stedelijk College weer acties gevoerd om geld bij elkaar te verzamelen om schoolspullen te kopen. De opbrengst van de plantenmarkt, de opbrengst van het Globalandproject en de film marathon van de Theaterklas bedraagt in totaal 7 duizend euro. Voor dit geld worden allerlei leermiddelen waaronder een stereo installatie en diverse camera's gekocht en geschonken aan de school in Mancotal.

De leerlingen en begeleiders houden op internet een blog bij zodat iedereen hun belevenissen in Jinotega kan volgen. U vindt het blog hier: zoetermeernaarjinotega2012.reismee.nl

-advertenties-

-goede doel-