Susanne bij Fundament tot Talent 2015 copy copy copy copyAangepast wintersporten organiseerde samen met de Nederlandse skivereniging en de Johan Cruyff Foundation op zondag 28 september voor de 11de keer de Para Snow Day. Mensen met een beperking kregen hier de kans om wintersport zelf te ervaren.


Aangepast Wintersporten, gehouden in Snowworld, bood op die dag de mogelijkheid om kennis te maken met wintersport in aangepaste vorm. Met een aanbod van zitskiën, skiën en snowboarden. Dit onder begeleiding van een leraar en een vrijwilliger die de deelnemers bijstond. Vanwege het coronavirus en het beperkte aantal zitski’s waren de deelnemers verdeeld over de dag in 3 groepen, die elk ruim 1,5 uur op de piste stonden. In totaal deden er dit jaar ruim 30 deelnemers uit heel Nederland mee aan deze dag.

Yvonne Cassee van de organisatie: ”Mensen denken dat wintersporten of op wintersport gaan niet mogelijk is met een beperking. En dat kan zeker wel, de mogelijkheden binnen de sport zijn groot. Dit proberen we uit te dragen en te laten zien. Dat de Nederlandse paralympiërs goede resultaten behalen helpt daar zeker in mee. Drie paralympiërs waren op de baan aanwezig voor een meet&greet met de deelnemers. Daarom is het doorgaan van deze dag heel belangrijk, en gelukkig door de corona maatregelen goed te hanteren ook mogelijk.”

Onder de eerste groep deelnemers zat de 11-jarige Zoetermeerder Bob Lausberg die graag het  zitskiën wilde ervaren, al vond hij het Schermafbeelding 2020 09 28 om 16.48.18 copy
vanwege zijn hoogtevrees best spannend. Na het passen van de zitski dat vanwege de ruimte buiten gebeurde, ging hij met zijn begeleider en skileraar die zelf in een zitski zat de piste op. Bij zitskiën zit je als deelnemer vast in een kuipstoel waaronder 2 ski’s zitten. Een vrijwilliger die met een touw en karabijn vastzit aan de zitski helpt met sturen. Deelnemers die in staat zijn om hun armen te gebruiken kregen armkrukjes met daaraan kleine ski’s aan de armen. Zo konden zij zelf mee sturen en door de spikes aan de achterzijde konden zij zichzelf afzetten.

 Bob: "Ik was heel goed ingesnoerd in de stoel, maar ik heb hoogtevrees dus het was in het begin heel even spannend, maar dat werd steeds minder. Het was wel fijn dat er iemand vast zat aan mijn zitski dat was een prettig idee. Het was een hele gave ochtend, al was het met -6 graden best een beetje koud”.

Buiten de zitski bood de organisatie ook skiën en snowboarden onder begeleiding aan. Met daarbij eventueel een hulpmiddel aangepast aan de deelnemer. Zo zijn er snowboarden waarbij je niet alleen met je voeten vastzit aan het boarden, maar je hem ook aan weerszijden met je handen kunt vasthouden.

Bij de laatste ronde van de dag is Bob weer aanwezig. Deze keer komt hij om voor de allereerste keer staand te skiën. Door zijn beperking mist hij gevoel in zijn onderbenen en loopt hij met behulp van spalken. Met begeleidsters Carmen en Wil stapt hij onwennig en wiebelend de piste op. Met behulp van een hulpmiddel genaamd ‘help me’ dat de ski’s bij elkaar houdt, lukte het om naar beneden te glijden. Dat ging gedurende de 1,5 uur op de piste steeds beter.

9191f753 2024 4883 bc71 27d1d9afab4dMonica, moeder van Bob: ”Dat dit kan en dat er zoveel vrijwilligers bij betrokken zijn is fantastisch. Tijdens de Supportbeurs drie jaar geleden in Utrecht heeft Bob al heel even kennis gemaakt met de zitski. Ik vind het jammer dat ik op een beurs erachter moest komen dat wintersporten in onze eigen woonplaats mogelijk is. Het los skiën doet hij nu voor het eerst en is prachtig om te zien, en een mooie ervaring voor Bob”. Bob zelf vond beide manieren van skiën erg leuk om te doen, maar was na afloop hard toe aan warme chocomelk om op te warmen.

Ben je nieuwsgierig naar het wintersporten, zie ons sportaanbod overzicht https://www.zoetermeeractief.nl/sport/sportaanbod
Of neem een kijkje op:https://www.wintersport.nl/wintersport-in-de-buurt/para-wintersport

 



Schermafbeelding 2020 09 28 om 16.54.04Aangepast Snowboard Schermafbeelding 2020 09 28 om 16.56.07 copyZitski
2bc57fcb 3ebf 43a6 8f41 e6419809cbd7Bob met vrijwilligers Carmen en Wil

 

 

-advertenties-

-goede doel-