vrijbuitersBij de Zoetermeerse Scoutinggroep John McCormick (JMC) werd op zaterdag 23 september 1995 een nieuwe bijzondere speltak opgericht: De Vrijbuiters. Een unieke speltak binnen Scouting Nederland die na 25 jaar nog steeds actief is. Om dit te kunnen vieren is JMC hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

JMC is op zoek naar vrijwilligers die een nuttige, actieve vrijetijdsbesteding zoeken en het een uitdaging vinden om de vrijbuiters te ondersteunen in het scoutingspel.


Speltak de Vrijbuiters is opgericht voor kinderen die het in onze grote, snelle en ingewikkelde maatschappij wat moeilijker hebben dan de doorsnee kinderen. Deze kinderen zijn in de reguliere speltakken vaak de aparte kinderen of de buitenbeentjes. Het betreft kinderen met bijvoorbeeld een leerachterstand, dyslexie, en/of een aan autisme verwante stoornis. De leden van de speltak zijn geen blauwe vogels (BE) zoals Scouting Nederland dat kent, maar zoals gezegd uniek: De Vrijbuiters!

Bij Scouting word je uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. Bij de vrijbuiters spelen ze het spelaanbod van de scouts (de leeftijdsgroep van 11 - 15 jaar), waarbij veel aandacht wordt besteed aan het opdoen van vaardigheden en technieken. Als het lukt, is het doel dat een vrijbuiter overvliegt naar een reguliere speltak. Lukt dit niet dan kan een vrijbuiter van zijn 12e t/m 21e jaar bij de vrijbuiters het scoutingspel beleven. In die tijd leren ze om te gaan met anderen, contact te maken en onderhouden, samenspelen, etc.


Bij Scouting word je uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. Bij de vrijbuiters spelen ze het spelaanbod van de scouts (de leeftijdsgroep van 11 - 15 jaar), waarbij veel aandacht wordt besteed aan het opdoen van vaardigheden en technieken.

Als het lukt, is het doel dat een vrijbuiter overvliegt naar een reguliere speltak. In de afgelopen 25 jaar is dat regelmatig gelukt. Ook zijn meerdere vrijbuiters op oudere leeftijd zelf leiding geworden bij een speltak en ondersteunen ze de andere vrijwilligers in het leidingteam. Gaat dit niet dan kan een vrijbuiter van zijn 12e t/m 21e jaar bij de vrijbuiters het scoutingspel beleven. In die tijd leren ze om te gaan met anderen, contact te maken en onderhouden, samenspelen, et cetera. De vrijbuiters doen ook mee aan groepsactiviteiten zoals de JMC-dag, de JOTA, de snerttocht en wat al meer georganiseerd wordt bij Scouting JMC. In de regio doen de vrijbuiters soms ook mee met activiteiten.

Elke vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur houden de vrijbuiters hun opkomst in en om clubhuis De Chute in het groene Van Tuyll sportpark.

Geïnteresseerden kunnen mailen voor een afspraak of verdere informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-