P1050291Elke seconde telt bij een ongeval. Dit geldt ook voor kanovaarders, maar voordat een kanovaarder veilig aan wal komt bij een ongeval zijn er vaak al dertig minuten voorbij. Kanovaarders varen juist op die plekken die moeilijk te bereiken zijn voor ambulances en reddingsdiensten.


Dit betekent dat kanovaarders zichzelf moeten redden op het water. De kanovaarders van de Zoetermeerse Kanovereniging Zkv De Sprinters hebben in een speciale veiligheidstraining geleerd hoe ze zichzelf en anderen het best kunnen helpen bij ongevallen.
Ongelukken op het water zijn op zichzelf al gevaarlijk. De risico’s nemen exponentieel toe bij onverwachtse weeromslag, toenemende wind, afname van luchttemperatuur en bij koud water. Om een kanovaarder met een medisch probleem op een veilige plaats aan wal te krijgen duurt lang en in deze tijd ben je volledig in handen van de ervaring van je medevaarders.

 12  13

Sportakkoord Zoetermeer

Met dank aan het sportakkoord van de gemeente Zoetermeer is de veiligheidstraining mogelijk gemaakt. Op de eerste plaats voor de kanovaarders zelf maar ook om andere watersporters hulp te bieden en dit laatste gebeurt met enige regelmaat. Twintig kanovaarders van de Zoetermeerse Kanovereniging zijn afgelopen week professioneel getraind om alle noodsituaties op het water het hoofd te bieden. De beginnende kanovaarders werden getraind op het Noord Aa en de gevorderde kanovaarders werden getraind op de Noordzee.

Wilt u meer weten over de Zoetermeerse Kanovereniging, kijk op www.zkvdesprinters.nl

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-