Schermafbeelding 2020 08 30 om 17.08.34 copyDe Sweetlake cup vissen voor koppels zorgde in het weekend van 29-30 augustus voor de 3de maal voor een mooi plaatje aan het Noord-Aa. Twaalf teams kregen na een loting een visplek toegewezen en mochten van start met de 24 uur durende viswedstrijd. Het doel: de meeste kilo’s vis op de weegschaal.

De Sweetlake cup is een witvis wedstrijd waarbij wordt gevist op vissen zoals; brasem, kolblei, blank- of rietvoorn. Roofvissen en paling zijn verboden vissoorten. De teams bestaan uit 4 personen waarvan er maar 2 tegelijk mogen vissen. Gemiddeld vist een koppel 2 uur en dan neemt het andere koppel het over. De vis die in 24 uur wordt gevangen bewaren de teams in een leefnet (max. 30 kg per net), na de weging op zondagochtend worden de vissen weer in het water vrijgelaten. Elk teamlid vist met een eigen hengel, daarbij hebben ze vaak ook nog reserve hengels bij zich. Waar sommige teams kiezen voor een basisuitrusting met goede stoel, parasol en regenpak, kun je ook teams vinden met warmtepakken of een tent inclusief stretcher om tussendoor een uiltje te knappen.Schermafbeelding 2020 08 30 om 17.09.20

Team China Red heeft gekozen voor een partytent om spullen en zichzelf dit weekend droog te houden. Buiten hengels en netten hebben ze ook een grote verscheidenheid aan aas bij zich. Mais, wormen maden en casters (verpopte maden) moeten de vissen overhalen om te bijten. De teams gebruiken al gauw 25 kg aas tijdens deze wedstrijd. Teamlid Ed Verbakel vist al vanaf kinds af aan en al vele jaren met de andere teamleden. Ed vertelt: “Witvis wedstrijden zijn een actieve vorm van vissen waarbij je constant je oog op de hengel moet houden. Waarbij het team de lijn zo’n 40 meter het water in gooit en dus constant voer brengt in de hoop dat de vis erop afkomt.” Ed vist al jaren met zijn teamleden waarbij ze zelfs regelmatig gezamenlijk op visvakantie gaan in Tsjechië.  

Team The outsiders, gevormd door Ted Verhagen, Henk Hendriks, Piet van der Lind en Willem Hendriks, doen dit jaar voor het eerst mee. “Door het uitvallen van een ander team konden wij nu meedoen. De inschrijvingen lopen altijd snel vol, waarbij terugkerende teams voorrang hebben”, vertelt visser Ted. Volgens de mannen is de vissport minstens net zo groot als het voetbal, het is alleen een ondergeschoven sport. “Iedereen denkt bij vissen aan het uren turen naar een dobber, terwijl het juist opperste concentratie vergt en je constant vooruit moet denken”, vertelt Piet van der Lind. “Zeker 's nachts als de vissen goed bijten en je alleen een lampje hebt om je bij te lichten”

De organisatie van de cup ligt in handen van Elvis de Graaf en Jordi Meijer. Elvis: "Er werden al 12- uur wedstrijden gehouden bij het Noord-Aa. Wij zijn gaan kijken of 24 uur ook Schermafbeelding 2020 08 30 om 17.08.58haalbaar zou zijn. Na meermaals 's nachts gevist te hebben om na te gaan of vissen ook beten hebben we een vergunning aangevraagd. De vissen hier zijn vooral actief tussen half augustus en half september. Door het coronavirus hebben de viswedstrijden ook stilgelegen en dat het nu weer mag, is fijn voor de vissport. Om letterlijk niet in elkaars viswater te komen ligt het maximale aantal teams op 12. De verwachting betreffende de vangst dit jaar lag door de gunstige wind op 300 kg. Helaas liet de vis zich dit jaar niet best vangen, het winnende gewicht kwam uit op 172,74 kg. Team Preston viste dit jaar de meeste kilo's vis op en mag zich het hele jaar Sweetlake cup Kampioen noemen.”

Volgens de vissers is er groei in de vissport. In deze coronatijd is vissen voor veel mensen een nieuwe hobby geworden. Mensen zoeken rust. Ze relaxen, zeker in deze stressvolle tijden. En als je één sport coronaproof kan beoefenen, dan is het de hengelsport wel. 
  
Tekst:Monica Lausbergvisparcour

-advertenties-

-goede doel-