DSC 0142Met 40 man werd de Geuzentocht gevaren van Zoetermeer naar Leiden. Een tocht die sinds de oprichting van de Zoetermeerse Kanovereniging gevaren wordt om het succes van de Geuzen levend te houden.

Leidens ontzet kent iedereen. Het feit dat de Geuzen vanuit Zoetermeer naar Leiden gingen is minder bekend. Op 17 september 1574 vond de zogenaamde Slag bij Zoetermeer plaats. De Spaanse troepen onder leiding van Valdez waren sloegen de aanval bij de dijk aan de Voorweg. Daarna hebben de Geuzen drie weken op storm gewacht zodat de dijken doorgebroken konden worden om de Spanjaarden te verjagen.  Op advies van onder andere de Zoetermeerse scheepstimmerman Wolfert Adriaenszoon ging het Geuzenleger via een omweg, de huidige Noord-Aa en de Weipoortse Vliet, richting de Lammenschans in Leiden. De Spanjaarden vluchtten en het Leidens ontzet werd een feit.

De tocht van de Geuzen wordt elk jaar door de Zoetermeerse Kanovereniging gevaren. Een tocht die landelijk bekend wordt gemaakt zodat alle kanoverenigingen uit Nederland kunnen deelnemen. Dit jaar was het topdrukte, met meer kanovaarders dan beschikbare plaatsen.  Bij aankomst in Leiden werd haring en wittebrood gegeten. Het eten dat de Geuzen 450 jaar geleden ook meenamen voor de burgers in Leiden.

De tocht ging door de Weipoortse Vliet. Deze prachtige oude zijarm van de oude Rijn kent maar liefst 18 ophaalbruggen. Speciaal voor de Geuzentocht openden de bewoners in de Weipoort de bruggen zodat de kanovaarders er door heen konden varen.

Informatie over de Zoetermeerse Kanovereniging via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-