Hugo BregmanSloeg de Zoetermeerse Hugo Bregman op de eerste dag van de Open Nederlandse Master Kampioenschappen Korte Baan in Heerenveen al hard toe met 3x goud, een NR, een ER en een WR in de voor hem nieuwe klasse 65+ (65-69 jaar), ook de tweede en derde dag van het ONMK waren uitermate succesvol.

200 vlinderslagOp alle individuele nummers behaalde Hugo nieuwe titels. Dag 2 startte voor Hugo met de 4x100 meter wisselslag. Samen met Ivo Roozenboom (100 meter rugslag), Jan-Willem van den Berg (100 meter schoolslag) en Markus van Rest (100 meter vrij) wilde Hugo met het team een nieuw Nederlands record zwemmen in de klasse 200+. Ze moesten daarvoor wel onder een tijd van 4:31.00 duiken. De als derde gestarte Hugo werkte een opgelopen achterstand weg, waardoor het team toch nog kon finishen in een nieuw Nederlands record van 4:25.59. Een uitstekende verbetering van de tijd en weer een gouden medaille.

 

Vlinderslag specialist

 Mastersprint website blog KJM8879 20230218 141834Hierna kwam de 200 meter vlinderslag. Hugo heeft zowel in de leeftijdscategorie 55+ als in de categorie 60+ al meerdere jaren het wereldrecord 200 meter vlinderslag korte baan op zijn naam staan. De Zoetermeerder is een vlinderslagspecialist bij uitstek en wilde ook in de voor hem nieuwe klasse 65+, de snelste man ter wereld worden. In de voorbereiding was het echter nog niet gelukt om het WR van 2:25:35, dat stevig in handen was van de Amerikaanse olympische zwemmer Philip Colella (1972 en 1976) te benaderen. In een onwaarschijnlijke tijd van 2:22.90 verpulverde Hugo echter dat record en was het goud en een nieuw WR binnen.

De dag werd afgesloten met de 4x 50 meter vrije slag. Het team van Hugo met Jordy van Vet, Jasper Breagem en Ivo Roozenboom zwommen een uitstekende wedstrijd. Er was echter geduchte tegenstand en de mannen van WVZ bleven steken op een zilveren medaille.

WR 100 meter vlinderslag scherper

Ook op de derde dag zwom Hugo drie afstanden. Gestart werd met de 100 meter vrije slag. Het doel van Hugo was om onder de 1 minuut te komen en een nieuw ER te vestigen. Met een tijd van 1:00.88 werd dat niet gehaald, maar de tijd was wel goed genoeg voor een nieuw Nederlands Master record. Hugo gaat het de volgende keer weer proberen.

200 vlinderslag2De voorlaatste race was die van de 100 meter vlinderslag. Hugo wilde in ieder geval het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag scherper stellen. “Als het lukt, is het een bevestiging dat ik nog steeds goed bezig ben”, vertelde Hugo al eens tijdens zijn voorbereiding. Een nieuw WR werd met een tijd van 1.03.85 neergezet. Met recht kan worden gezegd dat al die zwem- en krachttraining van de laatste maanden derhalve niet voor niets is geweest. Het afsluitende nummer van de 20e editie van het ONMK Korte Baan was de 4x 50 meter wisselslag. Hoewel het team van WVZ (160+) haar uiterste best deed, werd het vierde in de serie. Maar omdat er andere leeftijden bij lagen ontvingen ze alsnog een zilveren medaille.

De medailles en records

Vooraf gaf Hugo zich zeker een kans, maar dat het zo zou uitpakken met 6x goud, 3x zilver, 1x brons, 6 Nederlandse Master Records , 4 Europees Record en 3 Wereldrecords overtrof alle verwachtingen. In Heerenveen ging het om de afstanden op de korte baan. De eerste mogelijkheid om in zijn nieuwe klasse (65-69) een langebaan wereldrecord te pakken, is tijdens het ONMK in de Amerena in Amersfoort van 4 tot en met 7 mei 2023. Ook hier zijn er weer een aantal snellere Amerikanen die wat tijd betreft verslagen moeten worden.

Foto’s:

  1. Kees-Jan Overbeeke
  2. Start 200 vlinderslag: Maik Helgers
  3. Foto rand van zwembad: Reflex mediaproducties

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-