Aftrap NIX18De landelijke campagne ' NIX 18, Wel zo Sportief' werd maandagmiddag officieel afgetrapt bij FC Zoetermeer door staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Zoetermeerse club fungeerde al eerder als filmset voor de opnames van het campagne-filmpje.

In de kantine van FC Zoetermeer stond een hele delegatie de staatssecretaris op te wachten onder leiding van voorzitter Jacob de Boer, secretaris Edwin van Vliet, Peter Lieffering en een viertal spelers uit de JO15-1 die de hoofdrol hadden vervuld in het eerder opgenomen campagne-filmpje.

Zo waren de voorzitter van NOC*NSF Anneke van Zanen-Nieberg, Directeur amateurvoetbal KNVB Guus Posthumus, Directeur korfbalverbond (KNKV) Kees Rodenburg, Manager Ledenservice en projecten tennisbond (KNLTB) Matthea Kwint, Medewerker verenigingsdienstverlener (strategisch beleid) hockeybond (KNHB) Eline van Zinnicq Bergmann en Jogg Teamfit Coach KNVB Tamar van Dijk aanwezig. Tevens maakte wethouder Ingeborg ter Laak haar opwachting en lag de presentatie deze middag in handen van sportverslaggever Milan van Dongen.

Nadat alle gasten aan elkaar waren voorgesteld werd er een gesprek gevoerd over het belang van geen alcohol in sportkantines. Het was een open dialoog waarbij alle genodigden aan het woord kwamen. Alle aanwezigen waren het erover eens dat dit niet alleen een zaak van de barmedewerkers was, maar dat de hele verenigingscultuur erbij betrokken moet worden. Ook ouders en oudere sportleden zijn hierbij zeer belangrijk. Blokhuis: “Er is in de sport nog veel te winnen op dit gebied. Op dit moment wordt in een sportkantine in nog geen 25% van de gevallen het ID gecontroleerd als iemand alcohol besteld. Dat kan veel beter!”

 NIX18 aftrap  NIX18 aftrap Jacob de Boer
 Staatssecretaris Blokhuis ondertekent de actie  Handtekening door voorzitter Jacob de Boer

Ondersteuning door Campagne NIX 18

De Campagne NIX 18 wordt ondersteund door het NOC*NSF met veel praktische materialen. Zo kunnen de verenigingen stickers en posters krijgen om aan iedereen duidelijk te laten zien dat de vereniging NIX 18 steunt. Op de tap komt een handig schuifkaartje met vanaf welke datum iemand 18 jaar is geworden. Jacob de Boer vertelde dat FC Zoetermeer zelf al aan de slag is gegaan met de materialen en de campagne: “Al onze barmedewerkers hebben een cursus gekregen en we hebben veel overleg met de gemeente. Maar het blijft lastig, en verandering gaat altijd langzaam. Ik ga het liefst het gesprek aan met mensen om uit te leggen waarom dit belangrijk is. Dan merk je vaak wel dat er begrip is.”

 

Pledge getekend

De staatssecretaris, de voorzitter NOC*NSF en de andere genodigden van de verschillende sportbonden ondertekenden gezamenlijk de pledge. Voorzitter Jacob de Boer zette de laatste handtekening waarmee de campagne 'NIX 18, Wel zo Sportief ' officieel werd gelanceerd.
Voor Jacob de Boer een belangrijk moment: “Nu begint het pas! Naast het alcohol beleid willen we natuurlijk ook een rookvrije vereniging zijn en is er veel aandacht voor gezonde voeding met niet alleen kroketten, maar ook fruit in de kantine als gezond alternatief.”

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-