F2A4362De sportverenigingen in Zoetermeer maken zich op voor een nieuw seizoen. Mét de nodige coronamaatregelen, maar ook met veel enthousiasme en inzet maken de trainers plannen en worden nieuwe teams gevormd. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Tomo no Kai, karate en iaidovereniging.

Tomo no kai viert dit jaar het 30-jarig bestaan, de club werd in 1990 opgericht door Mark Neijssel en Rita Soutendijk, en geeft les in de Japanse budosporten Wado karate en iaido. Tomo no kai is Japans voor 'Groep van vrienden' en dat is precies waar de vereniging voor staat: samen trainen met vrienden en samen proberen te verbeteren. Mark Neijssel: "Het 30-jarig jubileum gaan we zeker vieren, ook al is het lastig nu met corona. Maar we denken aan een bijzondere training buiten, waar je genoeg afstand kan houden."

Karate is een leuke en actieve sport, waarbij je meteen leert jezelf te verdedigen. "Maar naast een goede conditie en lenigheid merken we ook dat de karatelessen voor veel kinderen heel belangrijk zijn voor hun zelfvertrouwen", vertelt leraar Mark Neijssel. "Kinderen die wat onzeker zijn als ze de zaal binnen stappen, zien we vaak binnen een jaar veranderen. Ze leren zichzelf beter kennen, krijgen meer vertrouwen in wat ze kunnen en laten zich dan ook niet meer zo snel op de kop zitten."

 

 

20121004 4501 copyIaido is de kunst van het Japanse zwaardtrekken, beginners trainen met een houten oefenzwaard, gevorderden gaan aan de slag met een echte iaito, een Japans samuraizwaard. Dat klinkt voor veel mensen heel stoer, 'vechten' met een echt samuraizwaard, maar voor wie hier een beeld bij heeft van verhitte tweegevechten en gekletter van wapens komt bedrogen uit. In de oefenzaal, dojo, heerst vooral rust en stilte. Het iaido beoefen je dan ook vooral in je eentje, met vastgestelde patronen, kata, die tot in perfectie bijgeslepen en verbeterd worden. Leraar Mark zegt hierover: "Ik zie dat leerlingen zich goed leren focussen en zowel lichamelijk als geestelijk sterker worden. Het iaido ziet er rustig uit, maar er komt veel bij kijken. Het is een samenwerking tussen mens en zwaard. Houding, ademhaling, ontspanning en slim bewegen zorgen ervoor dat je het zwaard optimaal zijn werk laat doen." Om het iaido goed te leren, wordt er les gegeven in een kleine groep (rond de acht leerlingen). 

markiaido

Tomo no kai geeft les in de gymzaal Nesciohove in Buytenwegh, op vrijdag (karate) en zaterdag (iaido). Bij beide groepen is ruimte voor nieuwe leden, karateleden kunnen starten vanaf 8 jaar, iaidoleden vanaf 12 jaar.

-advertenties-

-goede doel-