theater kwadrant4Een grote stad als Zoetermeer - die zichzelf serieus neemt op cultureel gebied - zou minimaal één zelfstandige voorziening moeten hebben voor amateurtoneel. Dat vindt de Zoetermeerse gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Tijdens het debat over cultuur in Zoetermeer op maandag 18 mei, zal de fractie dan ook een motie indienen voor een nieuw te bouwen amateur theater.

Het voorstel voor het college is dat amateur toneelgezelschappen die onder andere nu in het Kwadrant Theater zitten (o.a. Greg&Baud), hun plek moeten vinden in het CKC en het Stadstheater. Hoewel een aantal amateur gezelschappen blij is met deze oplossing, vindt GroenLinks dit veel te mager.

Fractievoorzitter Jakobien Groeneveld: “Het is toch een beetje halfslachtig allemaal. Er was afgesproken in 2013 dat de gezelschappen uit het Kwadrant theater zouden gaan. Dat gebouw aan de Franklinstraat is niet veilig meer en kost teveel geld aan huur. Ook mijn fractie is het daarmee eens. Maar zij zouden hun plek krijgen naast het CKC. Er zouden nieuwe oefen- en opslagruimten bijgebouwd worden. Dat is nu helemaal van tafel en mijn fractie is daar zeer verbaasd over. De gezelschappen moeten oefenen in het CKC en mogen optreden in het Stadstheater. Hun eigen plek in deze stad raken zij dus helemaal kwijt.”

Nieuw amateur theater

“Wij gaan daarom nu voor een geheel nieuw, eigen theater voor alle amateurtoneel-gezelschappen die deze stad rijk is, waarin gerepeteerd en opgetreden kan worden en waarin genoeg ruimte is voor opslag van kostuums en decors. Wij zijn ervan overtuigd dat een nieuw amateur theater gaat bijdragen aan meer bruis in Zoetermeer, iets waar cultuurwethouder Paalvast (D66) het altijd over heeft.”

-advertenties-

-goede doel-