raadszaal 3De gemeenteraad van Zoetermeer wil van het nieuw te vormen Kabinet een geldgarantie om alle gemeentelijke taken goed te kunnen blijven doen. De raad heeft aan het eind van zijn vergadering van maandag 29 januari 2024 unaniem een motie met die strekking aangenomen.


Die motie eindigde met het verzoek aan het college van B&W om deze oproep namens de gemeente Zoetermeer ter kennis te brengen van de informateur en de over een nieuw Kabinet onderhandelende partijen, de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en het actiecomité Raden in Verzet. De motie is ondertekend door alle 39 leden van de gemeenteraad.

Zij constateren dat het Rijk vanaf 2026 ongeveer € 3 miljard wil bezuinigen op alle Nederlandse gemeenten samen. Dit zal volgens de gemeenteraadsleden niet alleen gevolgen hebben voor diverse lokale voorzieningen, maar ook “voor de aanpak van maatschappelijke opgaven als woningbouw, criminaliteitsbestrijding, zorg voor jongeren en ouderen, klimaat en energietransitie”. De Zoetermeerse gemeenteraad vindt dit “niet alleen onbegrijpelijk maar vooral onredelijk en onwerkbaar.”

De raadsleden willen dat in het toekomstige regeerakkoord wordt geregeld dat alle gemeenten voldoende financiële middelen krijgen om hun taken te doen. Die uitspraak is in lijn met het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ dat inmiddels door meer dan 1100 raads- en raadscommissieleden van ruim 300 gemeenten in Nederland is ondertekend.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-