aardbeving 1De raad heeft maandagavond ingestemd met het collegevoorstel om 1 euro per inwoner te doneren als noodhulp aan slachtoffers van de aardbeving. De VNG, Vereniging Nederlandse Gemeente, had alle gemeentes gevraagd om een donatie.


Meer dan 100 Nederlandse gemeentes hebben al geld gedoneerd of toegezegd. Zo stortte Amsterdam € 905.000, Rotterdam € 664.000, Den Haag € 550.000 en Utrecht € 362.000 aan noodhulp voor Turkije en Syrië. Namens Zoetermeer zal € 127.000 gedoneerd worden, 1 euro per inwoner.


Raad niet unaniem

Alle leden van de gemeenteraad waren diep onder de indruk van de beelden van de ramp en leven mee met de slachtoffers. In de raad waren, voorafgaand aan de stemming over het voorstel, wel twee meningen te horen over de donatie. 23 raadsleden stemden voor het voorstel, dat aangenomen werd met 14 stemmen tegen. Gerard Ekkelenkamp, D66: “Dit is een ramp van de buitencategorie, waar we een uitzondering voor willen maken.” Ook PvdA gemeenteraadslid Margot Kraneveld wil met een klein bedrag per inwoner een groot bedrag doneren voor de slachtoffers. CU/ SGP vindt het doneren voor slachtoffers van een ramp eigenlijk niet de taak van een gemeente. “Maar”, zo zegt Francijn Brouwer, “we willen met dit symbolische bedrag laten zien dat we meeleven met de ruim 1800 inwoners met Turkse en 1000 met Syrische achtergrond in onze stad”.

De PDvZ, PVV, VVD en Zoetermeer Vooruit stemden tegen het collegevoorstel. René Haak, PDvZ: “Wij leven mee met de slachtoffers en velen hebben ook individueel geld geschonken. Maar wij willen geen gemeenschapsgeld weggeven, waar het niet voor bedoeld is.”
Lisette Meijer, VVD, sloot zich hierbij aan: “Dit is een taak van de landelijke overheid. We willen niet bij elke ramp opnieuw moeten afwegen of dit een uitzondering is.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-