Haal de ganzen uit de puree
De Vrienden van de Plas van Poot hebben zaterdag 16 juli in samenwerking met de PvdA en GroenLinks waarschuwingsborden opgehangen langs de Bleiswijkseweg. Langsrijdende automobilisten worden nu extra gewaarschuwd voor ganzen die de weg oversteken bij de Plas van Poot.

De Plas van Poot is een klein stukje unieke natuur tussen het Van Tuyllpark en het Dutch Innovation Park. De gemeenteraad van Zoetermeer riep het gebied uit tot natuur-ster-gebied en ook het waterschap Hoogheemraad Schieland en Krimpenerwaard gaf de plas een eretitel: Waterparel.

Fractievoorzitter Jordy Boerboom van GroenLinks: “De gemeenteraad heeft besloten dit gebied in de nabije toekomst uit te roepen tot Natuurkerngebied van de gemeente. Dat is een natuurgebied dat zijn natuurwaarde ontleent aan het voorkomen van planten en-of diersoorten die (inter)nationaal zeldzaam of bedreigd zijn. Dat we zoiets hebben in zo’n grote stad als Zoetermeer is uniek.”

Marga van der Tol van de Vrienden van de Plas voegt daar aan toe: “Op de Plas van Poot komen al sinds mensenheugenis grauwe ganzen ruien. En tijdens de rui kunnen ze niet vliegen. Dan dobberen ze met zijn honderden tegelijk op de Plas, want het is een veilige plek door de omheining waar niemand doorheen komt. Het probleem is dat hier geen eten voor de ganzen is. Ganzen eten gras en dat vinden ze aan de overkant van de Bleiswijkseweg. Maar het oversteken van de weg is niet zonder risico en het gaat helaas regelmatig fout”.

Shamier Madhar, fractielid van de PvdA vult aan: “De laatste jaren neemt het verkeer enorm toe, mede door de komst van de bedrijven op het Prismaterrein. Er wordt veel en hard gereden door personenauto’s en vrachtwagens. Met deze actie willen wij aandacht vragen voor deze problematiek. Te veel ganzen worden doodgereden. Daar moet een einde aan komen.”

De actievoerders hopen dat er verkeersmaatregelen worden genomen om de ganzen veiliger over te laten steken. Ze hopen dat de ganzen volgend jaar in een diervriendelijkere Plas mogen komen ruien.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-